Prezență arhierească în parohia Orbic din protopopiatul Buhuși

În ziua de pomenire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, cu binecuvântarea, îndrumarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Chiriarhul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în parohia Orbic, din protoieria Buhuși a avut loc o manifestare cultural-religioasă reprezentativă la care au luat parte și oficialități publice centrale, județene și locale.

La Biserica ”Sf. Gheorghe” din localitatea Orbic, protoieria Buhuși, în dimineața zilei de pomenire a Sfântului Ștefan cel Mare a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, după care un număr semnificativ de credincioși, în frunte cu preotul paroh Gheorghe Bârjovanu, au pornit în procesiune, fluturând steaguri tricolore, steagul de luptă a lui Ștefan cel Mare și Icoana Sfântului Voievod, de la biserica parohiei Orbic până la Monumentul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, situat în fața Sălii Polivalente din Buhuși.

La ora 11.00 soborul de preoți buhușeni și din satele învecinate, în frunte cu PC părinte protopop Vasile Cozma, au primit pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim care a fost  însoțit de oficialitățile județene și locale, fiind prezenți doamna prefect Luminița Maricica Coșa, domnul Silviu Ionel Pravăț, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău și domnul primar Vasile Zaharia din Buhuși.

După intonarea Imnului de Stat, a urmat un ceremonial cultural – religios în cinstea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare. La finalul procesiunii, Părintele Arhiepiscop IOACHIM a binecuvântat ofrandele aduse de credincioși.

În cuvântul ziditor pe care l-a exprimat părintele Arhiepiscop Ioachim, a spus următoarele:

Suntem la 570 de ani de când a avut loc itronizarea într-un fel sau altul a lui Ștefam cel mare pe scaunul domnesc al Moldovei.  După cum bine știți voievodul s-a născut în părțile Bacăului și tocmai de aceea trebuie să avem mândria aceea națională că Ștefan cel Mare este băcăuan la origine, în sensul că s-a născut la Borzești unde a și copilărit și după aceea el nu a uitat aceste ținuturi binecuvântate unde se împlețește vuctorios moartea cu învierea. Ștefan cel mare a venit aici la Orbic în anul 1457, în data de 14 aprilie.  El a fost atunci biruitor în lupta cu Petru Aron care venise de la Suceava să îl înfrunte pe voievod. Noi ne-am adunat aici pentru al cinsti pe marele voievod și să îi mulțumim Bunului Dumnezeu că a ridicat din neamul nostru astfel de străjeri, astfel de luptători care au fost neînfricați și au apărat Poarta Creștinătății.

 

(Pr. Daniel Marari)