Miercuri, 20 aprilie 2022 Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Cordun pentru a participa la evenimentul duhovnicesc intitulat: „Ugerea din Betania”, organizat de Parohia Cordun, în parteneriat cu Fundația „Episcop Melchisedec” Roman.
Evenimentul a debutat la ora 16.00 cu săvârșirea Deniei din Sfânta și Marea zi de Joi, din Săptămâna Pătimirilor, de către un sobor de preoți din Protopopiatul Roman, sub protia preotului Laurențiu Segneanu, inspector bisericesc. Apoi, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de Obște în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, care a înălțat cu acest prilej rugăciuni de dezlegare specifice perioadei penitențiale a Postului Mare. În cuvântul de întâmpinare adresat Ierarhului de preotul paroh Dragoș Alexandru Munteanu, acesta a motivat alegerea acestei zile din Săptămâna Pătimirilor pentru desfășurarea evenimentului duhovnicesc, vorbind despre practica Bisericii de a săvârși Taina Sfântului Maslu de Obște în această zi, fundamentată pe textul biblic de la Matei XXVI, 6-16, în care este relatată ungerea cu mir a Mântuitorului pe când stătea la masă în casa lui Simon Leprosul, în Betania. Totodată, în contextul declarării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2022 ca fiind Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a credincioșilor, părintele paroh a prezentat credincioșilor cartea de rugăciune apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Prezent la eveniment, părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a adresat auditoriului un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre rugăciunea pe care credinciosul o adresează lui Dumnezeu mult mai intens în aceste ultime zile ale Postului Mare, ea devenind un strigăt care îmbracă ființa rugătorului și îl ancorează în Dumnezeu:
„Nimeni nu cunoaște puterea rugăciunii mai mult decât cel care se roagă, pentru că rugăciunea este o putere a minții care arde tot ceea ce este pământesc. Este foarte important pentru noi oamenii strigătul către Dumnezeu, ridicarea mâinilor către Cer, aplecarea genunchilor la pământ și căutarea sâmburelui veșniciei în lăuntrul ființei noastre. Pe acesta din urmă îl vom găsi atunci când dorul după Cer ne va învia ca să-l strigăm și să-l căutăm. Niciun om nu poate trăi fără rugăciune. Este important pentru noi să ținem conexiunea cu Dumnezeu, iar singura posibilitate de a o face este să ne ancorăm în Dumnezeu cerând de la El darurile Duhului Sfânt, care să se reverse asupra vieții noastre. Rugăciunea este semn al smereniei, iar noi ne smerim când spunem împreună cu vameșul: «Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului».
Totodată, vorbind despre cartea de rugăciuni apărută la Editura Filocalia, părintele vicar a subliniat că ea conține rugăciuni care sunt inspirate din trăirea prezenței lui Dumnezeu de către autor: „Nu este o carte cu rugăciuni scoase din cărți, ci este o carte care cuprinde rugăciuni trăite. Rugăciuni desprinse din cotidianul trăirilor de taină, din nevoia de a striga către Dumnezeu”.
La finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre Pătimirile și Învierea Domnului Hristos, creștinii fiind chemați să le înțeleagă semnificațiile profunde în aceste zile ale Săptămânii Pătimirilor, despre valoarea perenă a Evangheliei și despre taina fratelui, subliniind faptul că, chipul lui Dumnezeu este icoana așezată de El în inima omului.
„De fiecare dată când slujim în calitate de preoți sau doar participăm la slujbele Bisericii, noi intrăm în timpul lui Dumnezeu, care nu se măsoară cu ceasul, ci cu eternitatea. Atunci când intrăm în timpul lui Dumnezeu, noi ne regăsim în calitate de chip care a realizat asemănarea cu Dumnezeu. Hristos a venit în mijlocul lumii pentru a căuta icoana pe care a așezat-o de la începutul creației în inima omului și care a rămas acoperită în uitare. Frumusețea acestei icoane nu poate fi văzută decât prin spălarea ei cu lacrimile pocăinței și al faptelor bune”.
La acest eveniment organizat de Parohia Cordun au participat autorități locale și centrale, elevi de la școala din comunitate îmbrăcați în portul tradițional românesc, însoțiți de cadrele didactice, credincioși corduneni, dar și pelerini veniți din parohiile învecinate. Cu acest prilej, au fost oferite credincioșilor 1000 de cărți de rugăciune, apărute la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar și 1000 de broșuri cu titlul „Ontologia morții și Învierii. Istorie și metaistorie”, care poartă semnătura Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Totodată, peste 150 de persoane din Parohia Cordun, aflate în dificultate, au primit pachete cu hrană caldă și alimente neperisabile necesare organizării mesei pascale. Evenimentul de astăzi se înscrie în seria activităților pastoral-misionare organizate de această parohie în contextul anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.