Prezență arhierească la Zilele Parohiei „Precista” din Bacău

Duminică, 11 august, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Precista”, Protopopiatul Bacău, cu prilejul evenimentelor cultural-religioase dedicate preacinstirii Maicii Domnului, ocrotitoarea sfântului chivot băcăuan.

În Duminica a VII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat la evenimentele organizate de preoții slujitori în Biserica „Precista” din Bacău, în contextul programului cultural-duhovnicesc intitulat Zilele Parohiei „Precista”, desfășurate anul acesta în perioada 09-15 august.

Evenimentul a început de la primele ore ale dimineții cu oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii de un sobor de preoți și diaconi sub protia preotului Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial, în altarul de vară al parohiei, în prezența enoriașilor și a pelerinilor băcăuani. 

Pentru această zi de sărbătoare, continuând o tradiție veche de 24 de ani, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost adusă spre închinare icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită „Trihirusa”, de la Mănăstirea Neamț. Prezent în mijlocul preoților și al credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a înălțat înaintea acestui odor sfânt rugăciuni către Maicii Domnului, citind Imnul de preacinstire pe care l-a alcătuit special pentru acest eveniment.

În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor, fiind prezent la un eveniment închinat Maicii Domnului, hramul și ocrotitoarea parohiei băcăuane, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre legătura dintre Maica Domnului și Cuvioasa Parascheva, referindu-se la desfășurătorul iconografic din secolul al XV-lea dedicat ocrotitoarei Eparhiei Romanului și Bacăului, care se regăsește în pridvorul Catedralei arhiepiscopale. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a prezentat motivația lansării în această zi a Imnului de preaslăvire dedicat Maicii Domnului:

„Cuvioasa Parascheva este reprezentată la Catedrala arhiepiscopală din Roman pe un perete din pridvor. În desfășurătorul iconografic care îi reprezintă viața, în orice scenă este zugrăvită Cuvioasa Parascheva în hainele Maicii Domnului. Mulți se întreabă poate, la ce oare s-a gândit pictorul care a dat tema iconografiei? Ce ar fi reprezentat Cuvioasa Parascheva, care este emblema Eparhiei noastre, și de ce pictorul a îmbrăcat-o în hainele Maicii Domului? De ce Maica Domnului i-ar fi dat acele haine Cuvioasei? Pentru faptul că Sfânta Parascheva apare pe fresca istoriei când cămașa lui Hristos se rupe în două. Acea cămașă cusută de Maica Domnului, care în mod simbolic s-a rupt la începutul celui de-al doilea mileniu. Cămașa lui Hristos împodobește biserica cea una, cum mărturisim în Crez, așa cum unul este Dumnezeu. Atunci când s-a născut Sfânta Cuvioasă Parascheva a avut loc Schisma cea mare, când Occidentul s-a despărțit de Orient, iar consecințele au fost foarte grele. Când ea era copilă și purta haine bune, primite de la părinții săi, le împărțea săracilor și considerăm că Maica Domnului, care este mult milostivă, împarte cu noi ceea ce ea are ca dar de la Dumnezeu, Fiul ei Cel preaiubit. Pentru viața ei milostivă și darurile împărțite săracilor, Hristos Domnul a îmbrăcat-o în veșmântul Maicii Domnului care este maica milostivirii și icoana iubirii jertfelnice. Prin aceasta se arată că fiecare faptă bună pe care o împlinim ne va împodobi prezența în Împărăția lui Dumnezeu, fiind ocrotiți de purtarea de grijă a Maicii Domnului. Când a văzut în pridvorul catedralei că Sfânta Parascheva poartă hainele Maicii Domnului, ierarhul Macarie a restaurat cultul Cuvioasei Parascheva la Roman, așa cum aici, la Bacău, era cultul Maicii Domnului, îngemănând cele două orașe. De aceea am ținut ca în imnul închinat Maicii Domnului pe care l-am alcătuit special pentru acest eveniment să fie prezentat oficial astăzi, când se împlinesc 10 ani de când am lansat imnul închinat Sfintei Parascheva. Acesta este și motivul pentru care mi-am dorit să ajung aici pentru a vă întâlni și a vă aduce un cuvânt de binecuvântare și mulțumire, de pace și de tot ceea ce credeți că este bun pentru propășirea vieții personale și a vieții comune, care este țara, biserica, neamul și familie”.

Preotul Mihail Tomozei, parohul Parohiei „Precista”, a mulțumit preoților slujitori și credincioșilor pentru participarea la acest moment de har din viața parohiei, apoi a mulțumit ierarhului pentru darul rugăciunii oferit cu acest prilej, prin alcătuirea și rostirea Imnului de preacinstire a Maicii Domnului:

„De fiecare dată când suntem la rugăciune în jurul ierarhului nostru, simțim că urcăm încă o treaptă pe drumul epectatic care duce la cer și la înviere. De foarte multe ori ispitele vor să ne facă să cădem și Înaltpreasfinția Voastră ne-ați arătat care este calea de a rămâne cu Hristos, și anume rugăciunea, mai ales în această perioadă a postului Adormirii Maicii Domnului. Ascultând acest imn pe care l-ați închinat Maicii Domnului și care ne-a sensibilizat atât de profund putem spune că Maica Domnului a fost și a rămas aici, între noi, în această grădină a sa care străjuiește de 350 de ani biserica aceasta ștefaniană. Dar și Cuvioasa Parascheva știm că a trecut pe aici acum 70 de ani atunci când a fost seceta cea mare din Moldova și al cărei chivot cu sfintele ei moaște a rămas pentru o noapte în această biserică. Acest imn ne aduce aminte că Maica Domnului este cea care ne poartă de grijă mereu, fiind mult rugătoare și folositoare sufletelor noastre”.

La finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a conferit preotului paroh Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, „în semn de mare prețuire pentru strădania, devotamentul și virtuțile creștine afirmate cu putere față de semeni, prin cuvânt și prin fapte, întru adevăr, credință și dragoste”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic „Filomelos” de la Biserica Voievodală din Borzești.

 

                                                                                         ***

Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la Mănăstirea Neamţ este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în ţară de Sf. Cuv. Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii Neamț între anii 1779 -1794. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint. 

(Pr. Valentin Băltoi)