Sâmbătă, 8 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în localitatea Matca din județul Galați, Protopopiatul Tecuci, pentru a oficia slujba stâlpilor pentru robul lui Dumnezeu Costea Costică, care a încetat din viață în ziua de 7 februarie, la vârsta de 76 de ani.
Începând cu ora 17.00, soborul preoților consilieri și inspectori de la Centrul eparhial de la Roman, cărora s-au adăugat preoți din cele șase protopopiate ale Eparhiei Romanului și Bacăului, a întâmpinat pe Înaltpresfințitul Părinte Ioachim în localitatea Matca, din județul Galați, Protopopiatul Tecuci, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prezent aici pentru a săvârșit slujba stâlpilor pentru robul lui Dumnezeu Costea Costică, tatăl părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
După rostirea pericopei evanghelice și a rugăciunilor de dezlegare, Înaltpreasfinția Sa a adresat un cuvânt de mângâiere pentru familia îndoliată și pentru credincioșii adunați la catafalcul pe care era așezat sicriul cu trupul neînsuflețit al robului lui Dumnezeu Costea Costică, vorbind despre înțelesul morții și al învierii omului în accepțiunea creștină, subliniind faptul că nu întâmplător Dumnezeu l-a chemat la ceruri pe cel pomenit în perioada liturgică închinată Întâmpinării Domnului. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a apreciat hărnicia sa și a locuitorilor comunei Matca, care știu să lucreze pământul și să mulțumească lui Dumnezeu pentru rodul muncii lor:
Am intrat pentru prima dată în această localitate și m-a impresionat faptul că în prag de seară un sat se pregătește deja pentru primăvară, pentru a scoate din pământul acesta ce are mai bun, mai prețios, mai sfânt, bineștiind faptul că energiile lui Dumnezeu se găsesc în făpturi, în firea lucrurilor. Omul are o legătură specială cu pământul. De fiecare dată când înfinge cazmaua sau hârlețul în pământ, el știe că din munca lui ies roade și că muncindu-l cu dragoste, face Liturghie. Trecând prin sat am văzut foarte multe solare cu folii întinse, pregătite ca un cort al mărturiei care vrea să-L primească pe Dumnezeu în grădinile locuitorilor săi, pentru ca El să reverse binecuvântarea Sa.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat câteva aspecte din viața celui pomenit apeciind modul în care aceasta a știut să consume timpul pe care Dumnezeu i l-a dăruit, împlinindu-și datoria față de suflet și față de familie:
Acest om și-a sfârșit viața în pace. Este senin așa cum a venit în această lume și cum pleacă în lumea cea veșnică. Un om deosebit care și-a făcut datoria cu acrivie și Dumnezeu înțelege să pună punct unui lucru frumos care știe să se încheie frumos. Iată un capitol care s-a încheiat pentru acest om. El ne-a adunat ca să participăm la această trecere a lui dintr-o parte în alta a vieții. Hristos a abolit moartea, dat nu moartea fizică, ci pe cea teologică, căci din moartea fizică te renaști la o altă viață. Așa se va trezi și robul lui Dumnezeu Costică, la o altă viață, așa cum omul se trezește din somn, pentru că știe că somnul e o pregustare a morții. Această trecere este pedagogică pentru noi. Moartea nu este o separație, ci este o trecere dintr-o etapă în altă etapă a vieții.
Astăzi suntem în fața unui om care și-a îndeplinit cu foarte multă conștiinciozitate datoriile. A crescut cinci copii având o familie împlinită. Dăm slavă lui Dumnezeu că încă avem familii icoană, paradigmă. E foarte greu în societatea în care trăim să mai găsim astfel de familii. Ne rugăm la Dumnezeu să așeze sufletul robului Său Costică în Grădina Raiului pentru a lucra pământul Împărăției Cerurilor, acolo unde crește Crinul Bunelor Vestiri. El a fost chemat de Dumnezeu să devină cultivator de crini în Grădina lui Hristos pentru a gusta din parfumul suav al Împărăției cerurilor.
La final, Înaltpreasfințitul Ioachim a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și a transmis binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Sale față de familia îndoliată și de credincioșii prezenți.