Joi, 15 mai, în Sala „Manolescu Strunga” a Primăriei Roman, domnul Filip Cristian, președintele Fundației Creștine „Părintele Arsenie Boca”, a susținut conferința Modele pentru sufletul tânăr. Părintele Arsenie Boca, reper duhovnicesc al generației de astăzi, în contextul Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XXV-a.
În contextul Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XXV-a, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Fundația „Episcop Melchisedec” Roman a organizat conferința Modele pentru sufletul tânăr. Părintele Arsenie Boca, reper duhovnicesc al generației de astăzi, având ca invitat pe domnul Filip Cristian, președintele Fundaţiei Creştine „Părintele Arsenie Boca”.
Evenimentul a început de la ora 13.00 în Sala „Manolescu Strunga” a Primăriei municipiului Roman, în prezența preoților din Protopopiatul Roman, a elevilor de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, precum și a elevilor de la Liceul Tehnologic „Vasile Sav” Roman și de la Școala Generală „Al. I. Cuza” Roman. După intonarea Imnului Pascal de către auditoriu și rostirea cuvântului de bun venit adresat celor prezenți de către monahia Dionisia Șchiopu, directorul educațional al Fundației „Episcop Melchisedec” și moderatorul evenimentului, domnul primar al municipiului Roman, prof. Dan Laurențiu Leoreanu, în calitate de gazdă, a adresat felicitări inițiativei conducerii Fundației „Episcop Melchisedec” de a organiza o astfel de întâlnire cu prilejul debutului Zilelor Orașului Roman și a zilelor de sărbătoare în care Eparhia Romanului și Bacăului comemorează personalitatea ilustrului episcop Melchisedec Ștefănescu. Aducând în actualitate calitatea de Învățător a Domnului Iisus Hristos, Care și-a ales ucenici jertfelnici și mărturisitori, domnia sa a remarcat faptul că „Ortodoxia este cea mai frumoasă cale de întâlnire cu Dumnezeu”.
Apoi, în cuvântul susținut de invitatul din această zi, domnul Cristian Filip, acesta a mărturisit faptul că pentru domnia sa este o mare binecuvântare faptul că s-a născut român și creștin, într-un pământ care a dat mii de martiri, și de aceea a ales să transmită aceste valori tinerilor care reprezintă generația în care este pusă speranța neamului, îndemnându-i totodată pe cei prezenți în sala de conferințe să se raporteze la modelele creștine.
Structurându-și prelegerea în trei segmente, domnul Filip Cristian a vorbit despre viața, teologia și minunile Sfântului Arsenie de la Prislop, pe care l-a cunoscut mai întâi citindu-i cărțile, în mod deosebit Calea Împărăției, apoi din mărturia domnului Dan Lucinescu, deținut politic care a fost închis de regimul comunist încă de la vârsta de 22 de ani și care l-a cunoscut personal pe Părintele Arsenie Boca. Alături de acestea, au fost experiențele împărtășite de-a lungul a 16 ani de când coordonează Asociația închinată Sfântului Ardealului, de cei ce l-au cunoscut pe părintele Arsenie.
De asemenea, invitatul a prezentat câteva date biografice și implicarea misionară a Părintelui Arsenie, mai puțin cea de preot liturghisitor, acesta fiind oprit de regimul de tristă amintire timp de trei decenii de la slujirea Sfintei Liturghii. În cuvântul său, domnul Filip Cristian a remarcat faptul că dincolo de vitregiile la care era supus, seninătatea chipului Părintelui Arsenie exprima nevoința rugăciunii continue, el fiind un trăitor al rugăciunii inimii.
Făcând referire la învățăturile desprinse din cărțile Părintelui Arsenie, domnul Filip Cristian a subliniat faptul că urmarea lui Hristos și îmbrățișarea Lui cu tot cu Cruce a fost cea mai înaltă dintre ele, creștinul trebuind să fie pregătit pentru a accepta suferința. Mântuirea se obține în Corabia lui Hristos care este Biserica, în care găsim cele șapte Taine, prin participarea la Sfânta Liturghie, care este scara către Dumnezeu, dar și prin duhovnic, care „duce voia omului la ușa Domnului”.
Referindu-se la criza de modele pentru generația tinerilor de astăzi, domnul Filip Cristian a vorbit despre jertfa tinerilor soldați români din cele două războaie mondiale, despre demnitatea înaintașilor și despre nevoia de a transmite generațiilor viitoare aceste valori care structurează identitatea neamului. De asemenea, a îndemnat pe tinerii din sală să caute modele inspiraționale, un aspect foarte important al vieții fiind relația cu Dumnezeu, împlinirea Evangheliei și trăirea în iubire.
În cea de-a doua parte a întâlnirii, auditoriul a adresat întrebări invitatului, acesta abordând diferite teme de actualitate cum ar fi nevoia de rugăciune a tinerilor, criteriile pentru modele și antimodele, libertatea socială și libertatea sufletului, influența Ortodoxiei în societatea românească, importanța alimentației în viața spirituală, dependența de tehnologie etc.
În finalul intervenției sale, domnul Filip Cristian a vorbit despre viața doamnei Aspazia Oțel Petrescu și întâlnirile duhovnicești pe care le-a avut cu aceasta la Roman, despre viața sa mărturisitoare și despre iubirea sa jertfelnică.
***
Născut în 1965, la Bucureşti, fost handbalist de performanţă, marinar vreme de șapte ani și apoi antreprenor de succes, Cristian Filip este unul dintre acei oameni cărora credința le-a schimbat viața total. S-a întors la Ortodoxie după ce a cunoscut trei foști deținuți politici și a înțeles că a fi ortodox înseamnă a dărui. Pentru asta, a făcut o organizație culturală și de caritate, Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”, și a înființat un restaurant raw vegan în capitală, „Barca”. Spune că alimentația și rugăciunea sunt la fel de importante pentru ca un om să se apropie de Dumnezeu. Și pentru a-i ajuta pe alții să facă drumul pe care el l-a parcurs, a urmat cursuri universitare de teologie și nutriție.
Pr. Valentin Băltoi