Joi, 14 noiembrie 2024, preoții Protopopiatului Moinești au luat parte la ultima ședință administrativ-tematică propusă pentru anul acesta. Întâlnirea a avut loc în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” de la Parohia Goioasa.
Imediat după sosirea preoților, a fost săvârșită slujba de Te Deum, moment în care au fost înălțate rugăciuni de mulțumire către Atotmilostivul Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra preoților și credincioșilor din întreg Protopopiatul. Slujba s-a desfășurat sub protia părintelui Adrian Ciobanu, alături de părintele protopop și preoții responsabili de Cercurile pastorale.
În continuare, ședința a fost moderată de către părintele protoiereu Costel Mareș, având ca invitați pe părintele Alexandru Zamfir, consilier eparhial al sectorului administrativ-bisericesc și pe părintele Adrian Ciobanu, consilier eparhial al sectorului economic, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
A avut loc și prezentarea unei teme duhovnicești propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, și anume „Sfinții tămăduitori în istoria Bisericii”. Referatul a fost alcătuit de către părintele Ovidiu Hereș de la Parohia Valea Șoșii din comuna Poduri și susținut de părintele Irinel Călin, secretar al Protopopiatului Moinești. Au fost tratate următoarele puncte:
- Sfinții doctori fără de arginți în perioada persecuției Bisericii sub Imperiul Roman păgân (Sfântul Evanghelist Luca, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfinții Mucenici Chir și Ioan, Cosma și Damian, Sfânta Ermionia, Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonia);
- Sfinții vindecători și taumaturgi cinstiți în mod special pe teritoriul României (Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Antiohiei, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfânta Cuvioasă Parascheva);
- Noi sfinți vindecători cu sfinte moaște în România și modalități de cinstire a acestora (Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei, Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou);
- Responsabilitatea credincioșilor de a mărturisi vindecările miraculoase de care au avut parte prin mijlocirile Sfinților tămăduitori și făcători de minuni;
- Vindecarea trupească și sufletească a oamenilor bolnavi ca efect al întâlnirii acestora cu Mântuitorului Iisus Hristos prin Taina Euharistiei.
Totodată, au fost discutate diferite probleme administrativ-economice și s-au stabilit anumite lucruri cu privire la perioada Postului Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă.
În încheiere, părintele protopop a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru cuvântul de binecuvântare, a mulțumit părinților consilieri pentru participare și nu în ultimul rând a mulțumit gazdelor – părintelui Constantin Motoca și părintelui Viorel Anăstăsoaie, care au organizat într-un mod deosebit această întâlnire preoțească, apreciind faptul că biserica în care se află este o adevărată „Catedrală a munților”.
(Pr. Andrei Alixandrescu)