În An Centenar - anul unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri de la 1918, cu binecuvântarea I.P.S. Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Protoieria Onești, alături de Biroul de catehizare din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, cu Primăria municipiului Onești și alături de toate instituțiile de învățământ din Onești și împrejurimi, a organizat și desfășurat festivitatea de premiere a Concursului Educativ "Centenar - Jertfă și Recunoștință". Evenimentul a avut loc la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Borzești, ctitoria marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt.
Evenimentul cultural-catehetic și educativ adresat tinerelor vlăstare de pe toată Valea Trotușului a debutat în dimineața zilei de 1 Iunie a.c. cu săvârșirea Sfintei Liturghii, sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, Protopop al Oneștiului, alături de un numeros sobor de preoți din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Filomelos dirijat de doamna Paula Cautiș. La sfârșitul acesteia a avut loc o slujbă de pomenire a eroilor neamului, precum și pentru copiii decedați din toate instituțiile de învățământ românesc.
Delegatul Centrului Eparhial la acest eveniment a fost părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul sectorului Cultural, care a transmis celor peste 1000 de tineri însoțiți de părinți și profesori binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, felicitând pe organizatori pentru implicare și dăruire.
Părintele protopop Ioan Bârgăoanu a adresat la rândul său felicitări elevilor și cadrelor didactice.
Adresăm felicitări elevilor participanți și mulțumim tuturor partenerilor implicați, părintelui inspector eparhial Daniel Marari de la Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, părintelui inspector școlar Adrian Alexandrescu de la ISJ Bacău, participanților veniți din Roman, Bacău și Sascut, membrilor comisiilor de jurizare, cadrelor didactice și directorilor de instituții de învățământ, preoților parohi, profesorilor de religie, reprezentanților media și nu în ultimul rând membrilor familiilor celor premiați astăzi.
Acesta a explicat și faptul că toți copii trebuie ajutați, sprijiniți și susținuți pentru a avea o societate mai bună.
Ziua Copilului este un prilej de a sărbători copilăria, nu numai a celor mici, dar și lumina credinței ce se revarsă în bucurie picurată peste lume din sufletele celor mari. Noi am fost alături în această zi de celebrare, deși copilăria ar trebui celebrată în fiecare zi - pentru a oferi sprijin copiilor, pentru a inspira comunitatea și familia noastră creștină, de a aprecia și a iubi copiii și de a-i pregăti pentru un viitor sănătos, responsabil și plin de succese.La mulți ani copii! La mulți ani copilărie!
În cele ce au urmat, a avut loc premierea elevilor și lucrărilor participante la acest proiect, pe cele 6 secțiuni:
1.Cuvântul care unește-concurs de eseuri;
2.Poeme la Centenar-concurs de poezie;
3.Culoare la Centenar-concurs de pictură;
4.Centenar prin suflet de copil- articole hand-made/colaje artistice;
5.Centenar în imagini-prezentări power-point;
6.Armonii la Centenar-creații și interpretări muzicale (corale și soliști).
După ce au fost înmânate diplome tuturor copiilor implicați a urmat un spectacol artistic de recital și interpretări muzicale ale copiilor participanți din cadrul acestui proiect, incluzând și o premiere a copiilor de la Casa de Copii a Centrului de Asistență Socială "Alexandra" din Onești.
În după amiaza aceleiași zile, la sediul Protopopiatului Onești s-a relansat o acțiune social-filantropică și parte integrantă a Proiectului Eparhial "Lăsați copii să vină la Mine”, denumită Masa Bucuriei. Astfel, 45 de copii orfani de la Centrul de Asistență Socială "Alexandra" din Onești vor servi o masă caldă săptămânal, ei beneficiind și de activități de integrare socială, precum joacă și activități artistice alături de elevi și tineri oneșteni!
(Bianca Bolocan, asistent social al protoieriei Onești)