Pomenirea Arhiepiscopului Eftimie Luca la Catedrala din Roman

Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, în ziua de prăznuire a Sfântului Eftimie cel Mare, la Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți sub protia P.Cuv. părinte arhim. Pimen Costea, Vicar Eparhial. La eveniment a fost prezent IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim care a asistat la Sfânta Liturghie și apoi a oficiat slujba parastasului pentru arhiepiscopul Eftimie Luca, alături de soborul preoților slujitori în istoricul lăcaș de cult.

Credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au participat astăzi, 20 ianuarie a.c., la Dumnezeiasca Liturghie oficiată de un impresionant sobor de preoți și diaconi la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârșit în catedrala arhiepiscopală din Roman imediat după Dumnezeiasca Liturghie o slujbă de pomenire pentru vrednicul Ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit Eparhia Romanului și Bacăului între anii 1978 – 2015. 

În cuvântul rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat personalitatea fostului Ierarh care a marcat timpul său prin activitatea derulată în anii de slujire:

Astăzi, ca și cu alte ocazii, ne aducem aminte de arhiepiscopul nostru paradigmatic, Eftimie Luca. Toate slujbele de pomenire în memoria sa ne angajează să-i păstrăm vie amintirea. Avem convingerea că pomenindu-l, adăugăm dragostea noastră la dragostea Lui Dumnezeu pentru el...  De asemenea, vreau să amintesc și faptul că în decursul acestor ani, adică a acestui timp de când el a fost așezat cu trupul în incinta Centrului Eparhial, am observat aproape zilnic credincioși care vin cu evlavie și îi aprind o lumânare, înalță o rugăciune sau așază o floare pe mormânt, aceasta însemnând că Arhiepiscopul Eftimie nu este uitat de preoții romașcani, de credincioși și nu numai.

(Pr. Daniel-Ionel Marari)