Un grup de pelerini din Onești, însoțiți de Laurențiu Neghină, primarul municipiului, au participat la sfânta Liturghie de la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman în Duminica a II-a din Postul Mare, oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din această zi. După aceasta, datorită faptului că Duminica a II-a din Post mai este numită și a Sfântului Grigore Palama, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, a arătat motivul pentru care Biserica a rânduit cinstirea Sfântului Grigore Palama în această zi.
”Sfântul Grigorie Palama a trăit într-o perioadă în care se adâncise ruptura între Occidentul care începea să se secularizeze și Orientul care trăia dimensiunea sacră a Evangheliei, dar care era din punct de vedere istoric într-o perioadă critică din cauza expansiunii imperiului otoman”, a afirmat PS Sa.
Totodată, ierarhul a făcut o prezentare pe înțelesul auditorului a teologiei Sfântul Grigorie, care amintește prin opera sa faptul că ”pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu trebuie să-l cauți mai întâi în templul sufletului tău”.
”Teologie Sf. Grigorie Palama este o teologie a luminii, adică te învață cum să reușești să te înnoiești în ființa ta, prin Evanghelia Mântuitorului, cum faci curățenie în intimitatea ta, în trupul tău, la lumina lui Hristos. Căci în învățătura Sfântului Grigorie descoperim că atâta timp cât ”instalezi” lumina lui Hristos în tine, la această lumină poți descoperi în firea ta, tot praful, toată necurăția, pe care, cu grijă, în mod conștient poți le alungi din ființa ta”, a mai spus Preasfințitul Ioachim. Totodată, ierarhul de la Roman i-a invitat pe credincioși ca, în contextul acestei societăți agitate și frământate să participe la viața în Hristos prin rugăciune, care poate fi atât contemplativă, cât și activă.
”Rugăciunea activă însemnează, nu renunțarea la îndatoririle casnice, ci implicare cu dragoste de Dumnezeu în toate problemele existențiale. Rugăciunea activă presupune îndeplinirea îndatorilor cu conștiința că Dumnezeu este prezent în viața ta”, a explicat Preasfințitul Ioachim.
La sfârșitul dumnezeieștii Liturghii, pelerinii au primit mici daruri din partea ierarhului, după care, însoțiți de părinții slujitori ai Catedralei au vizitat Muzeul de la Centrul Eparhial, Fundația ”Episcop Melchisedec” și capela în care odihnește vrednicul de pomenire episcop Melchisedec Ștefănescu, precum și biserica ”Sf. Ioachim și Ana”, denumită ”a copiilor”.