Patriarhul: E bine ca spiritualitatea să se întrupeze în fapte ale iubirii milostive, dar există un mare risc

Cu prilejul aniversării zilei de naștere, Patriarhul României a primit numeroase aprecieri și felicitări pentru vasta lucrare filantropică a Bisericii din ultimii ani. Din 2007 până în prezent, suma cheltuită de Biserica Ortodoxă Română în scopuri sociale a depășit 210 milioane euro. Doar în perioada pandemiei, ajutorul oferit de Biserică s-a ridicat la peste 4 milioane euro.

Făcând referire la aceste aprecieri, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că e bine ca spiritualitatea să se întrupeze în fapte ale iubirii milostive, dar, pe de altă parte există un mare risc.

„Oamenii văd ce face Biserica în societate, ce lucrări sociale dezvoltă spre folosul comun al societății. De aceea, e bine ca spiritualitatea să se întrupeze, să se concretizeze și în fapte ale iubirii milostive față de oamenii din societate care au nevoie de sprijin, nu numai moral, ci și material”.

„Desigur, pe de altă parte, există un risc mare, după cum se vede în Occident: când Biserica se ocupă numai de social și se reduce la o agenție de binefacere, caritativă își uită vocația sa spirituală, liturgică, sacramentală”.

Patriarhul a amintit, citându-l pe Sf. Isaac Sirul, că „Iubirea curată se naște din rugăciune”. „Iubirea milostivă și darnică, nu posesivă și arogantă, aceasta se naște din rugăciune”, a adăugat Prefericirea Sa.

Părintele Patriarh a explicat că Biserica trebuie să aibă o viață spirituală intensă și această viață spirituală intensă trebuie să fie un izvor de inspirație și pentru lucrarea socială, lucrarea din domeniul filantropic sau caritabil.

„De aceea, noi încercăm tot timpul să nu despărțim Liturghia de filantropie, dar nici filantropia de Liturghie. Astfel menținem echilibrul și folosim timpul vieții pământești ca timp de pregătire pentru viața cerească, veșnică”.

„Trebuie să căutăm, nu doar fericirea pe pământ, ci mai ales fericirea veșnică. Viața de pe pământ are o valoare imensă, unică, pentru că nu se repetă. Dar, deși trecătoare și limitată, în ea se pregătește viața de comuniune veșnică cu Dumnezeu”.

„Aceasta este pentru noi gândirea sănătoasă care izvorăște din Sfânta Evanghelie, din scrierile și din viețile Sfinților Bisericii”, a concluzionat Patriarhul.

Patriarhul a făcut aceste referiri despre filantropia Bisericii la finalul momentului festiv organizat în Sala Europa Christiana de la Palatul Patriarhiei. Patriarhul Daniel a împlinit miercuri, 22 iulie 2020, vârsta de 69 de ani.

Vezi mai multe imagini în galeria foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu