Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin intermediul Sectorului Social – Filantropic, în perioada 30 mai – 3 iunie 2016, a fost derulată a doua etapă a parteneriatului social – medical cu insituțiile îngrijire bătrâni din localitate BRA, situată în Provincia Cuneo, Regiunea Piemonte – Italia.
Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului are în vedere, în strategia social – medicală, încheierea de parteneriate cu insituțiile similare din mai multe țări europene. Obiectivul acestui parteneriat este de a primi și însuși expertiza centrelor social – medicale din anumite regiuni ale Germaniei, Italiei și Franței.
În acest sens, delegatul eparhial, Pr. Insp. Ilarion Mâță, va realiza în fiecare țară o cercetare sociologică aplicată unor centre rezidențiale pentru persoane vârstnice și de îngrijire medicală pe termen scurt și mediu, de tip Hospice, studiu desfășurat în cadrul Școlii Doctorale a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” – Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice, Departamentul Sociologie.
În perioada amintită mai sus, au fost implicate mai multe centre în studiul de cercetare asupra calității vieții persoanelor vârstnice și celor aflați în fază terminală.
Cuprinsul studiului este destul de complex, având în vedere identificarea unor informații utile legate de: Cultura organizațională, Resursele umane, Comunicare și relații publice, Resurse financiare, Intervenția în asistența socială, Cercetare privind integrarea și asistența socială și psihologică a vârstnicului / pacientului în centrul rezidențial / Hospice și Intervenții bazate pe modelul bio-psiho-socio-spiritual pentru integrarea socială și psihologică a persoanelor vârstnice / pacienților în centrul rezidențial / Hospice.
Instituția de îngrijire studiată, a fost Residenza Sanitaria Assistenziale “Mario Francone”, un centru social – medical pentru persoane vârstnice înființat în anul 2002, cu 60 paturi și 40 de angajați, manageriat de Doamna Monika Caracuda.
Împreună cu managerul instituției a fost construită Scala manifestărilor și nevoilor spirituale ale pacienților, instrument ce va fi folosit în centrele noastre sociale și propus pentru implementare în centrele de îngrijire bătrâni, și nu numai, din Europa.
A fost vizitat centrul rezidențial cu toate utilitățile și dotările lui, s-a discutat cu persoanele rezidente și angajații instituției și a fost semnat un protocol de colaborare direct cu managerul instituției.
La finalul acestui studiu, a fost aplicat un chestionar cu trei interviuri ce au vizat beneficiarii instituțiilor vizitate, instrument folosit cu ajutorul asistenților sociali, psihologului, ergoterapeutului și asistenților medicali angajați sau voluntari ai centrului amintit.
Toate aceste informații vor fi centralizate, analizate și procesate într-un ghid de bune practici, ce se va putea edita și tipări în cadrul unui proiect internațional, din care face parte și Centrul social – medical al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de la Hârja, alături de cateva centre reprezentative din Germania, Italia și Franța. Toată această muncă va fi încununată de prezentarea rezultatelor studiului comparativ al serviciilor social- medicale, la Simpozionul internațional dedicat persoanei vârstnice de la Hârja, în perioada 1-2 octombrie 2016.
(Pr. Ilarion Mâță)