Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin intermediul Sectorului Social – Filantropic, în perioada 24-27 mai 2016, a fost derulată prima etapă a parteneriatului social – medical cu insituțiile îngrijire bătrâni din Regiunea Recklinghausen - Renania de Nord - Westfalia, Germania.
Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului are în vedere, în strategia social – medicală, încheierea de parteneriate cu insituțiile similare din mai multe țări europene. Obiectivul acestui parteneriat este de a primi și însuși expertiza centrelor social – medicale din anumite regiuni ale Germaniei, Italiei și Franței.
În acest sens, delegatul eparhial, Pr. Insp. Ilarion Mâță, va realiza în fiecare țară o cercetare sociologică aplicată unor centre rezidențiale pentru persoane vârstnice și de îngrijire medicală pe termen scurt și mediu, de tip Hospice.
În perioada amintită mai sus, au fost implicate mai multe centre în studiul de cercetare asupra calității vieții persoanelor vârstnice și a celor aflați în fază terminală.
Cuprinsul studiului este destul de complex, având în vedere identificarea unor informații utile legate de cultura organizațională a instituției cercetate: Informații generale despre instituție; organigrama; viziunea și misiunea; parteneri; sursele de finanțare; modalitățile de selectare a beneficiarilor; proceduri de evaluare inițială; legislația în vigoare pentru serviciul furnizat; instrumente de lucru.
Al doilea capitol are în vedere: Competențe de specialitate a echipei pluridisciplinare - atribuțiile asistentului social gerontolog, psihologului, kinetoterapeutului și preotului / consilierului spiritual; Formarea continuă a personalului angajat și Voluntariatul social.
Capitolul III. Comunicare și relații publice: Proceduri de comunicare internă cu partenerii și finanțatorii;
Capitolul IV. Resurse financiare: Sursele de venit, Activități economice de tip întreprindere socială.
Capitolul V. Intervenția în asistența socială: Identificarea, evaluarea medicală și preluarea cazului; Evaluarea complexă a beneficiarilor; Planificarea serviciilor și a intervențiilor; Serviciile furnizate, Monitorizare și post-monitorizare.
Capitolul VI. Cercetare privind integrarea și asistența socială și psihologică a vârstnicului / pacientului în centrul rezidențial / Hospice: Ipoteze; Metodologia cercetării; Prezentarea rezultatelor. Capitolul VII. Intervenții bazate pe modelul bio-psiho-socio-spiritual pentru integrarea socială și psihologică a persoanelor vârstnice / pacienților în centrul rezidențial / Hospice: Identificarea problemelor; Servicii existente la nivel instituțional și local; Teoria de intervenție; Scop și obiective; Intervenția propriu-zisă; Rezultate; Concluzii / Propuneri.
Prima instituție de îngrijire studiată, a fost HOSPIZ ZUM HL. FRANZISKUS E.V, un centru paliativ înființat în anul 2014, cu 12 paturi și 27 de angajați, manageriat de Domnul Homann Norbert, un apropiat al Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, în cadrul căreia de 2 ani de zile a oferit consultanță social – medicală și economică prin intermediul finanțării primite de asociație de la Primăria orașului Bonn, Germania.
A doua instituție vizitată a fost un centru rezidențial pentru persoane vârstnice CARITASHAUS REGINALDA. Această insitutuție deține un număr de 80 de paturi pentru vârstnici și 75 de angajați.
A treia, DIAKONIESTATION RECKLINGHAUSEN, este un Centru de permanență pentru persoanele diagnosticate cu demență și Alzheimer. Aici se regăsesc 11 persoane ce duc o viață de familie, cu multiple activități ocupaționale.
Celor trei instituții ce îngrijesc persoane vârstnice, li s-a adăugat și 2 spitale moderne, KLINIKUM VEST cu 600 de paturi şi ST. ELISABETH cu 300 de paturi. Conducerea acestor spitale a oferit informaţii legate de sistemul social şi medical implementat, legislaţia, sursele de finaţare ale asigurărilor sociale şi posibilitatea sprijinirii unor pacienţi din afara spaţiului german.
La finalul acestui studiu, a fost aplicat un chestionar cu trei interviuri ce au vizat beneficiarii instituțiilor vizitate, intrument folosit cu ajutorul asistenților sociali și medicali angajați sau voluntari ai centrelor amintite.
Toate aceste informații vor fi centralizate, analizate și procesate într-un ghid de bune practici, ce se va putea edita și tipări în cadrul unui proiect internațional, din care face parte și Centrul social – medical al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de la Hârja, alături de câteva centre reprezentative din Germania, Italia și Franța. Toată această muncă va fi încununată de prezentarea rezultatelor studiului comparativ al serviciilor social- medicale, la Simpozionul internațional dedicat persoanei vârstnice de la Hârja, în perioada 1-2 octombrie 2016.
(Pr. Ilarion Mâță)