Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul spiritual al Parohiei Rățeni a fost venerat încă din ajunul sărbătorii.
Sărbătoarea Comunității din Parohia Rățeni a început marți, 25 octombrie, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” când a fost săvârșită slujba Vecerniei mari unită cu Litia sub protia părintelui Turcu Gheorghe alături de un sobor de preoți din Cercul pastoral „Sfântul Grigorie Palama”.
La finalul slujbei, părintele Tănasă Iustin de la Parohia Schitu Frumoasa a vorbit despre importanța hramului unei comunități, evidențiind câteva aspecte despre viața și minunile Sfântului Mucenic Dimitrie.
Duminică, 30 octombrie, credincioșii din parohie, precum și oaspeți din parohiile învecinate și din locuri mai îndepărtate, au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu prilejul hramului. De această dată a fost prezent părintele profesor Daniel Enea de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești.
La momentul special, părintele profesor Daniel Enea a explicat mesajul pericopei evanghelice, subliniind faptul că „starea sufletului nostru de după trecerea la cele veșnice depinde foarte mult de modul nostru de trăire, de creșterea noastră spirituală de aici de pe pământ.” Totodată părintele profesor a făcut o frumoasa incursiune în istoria creștinismului pornind de la Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul spiritual al parohiei noastre, și Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov,ocrotitorul Bucureștiului, la domnitorul Dimitrie Cantemir, la sociologul Dimitrie Gusti și până la marele teolog Părintele Dumitru Stăniloae, care „au renunțat la bogăția cea pământească, ca să căute pe cea cerească”, fiind astfel exemple demne de urmat pentru întreaga creștinătate.
„Ne-am dorit să fie câteva zile în care să ne aflăm cu toții, preoți și credincioși, în duh de rugăciune, zile în care să ne aplecăm genunchii inimilor noastre și să înălțăm rugăciunile noastre către ocrotitorul spiritual al parohiei noastre, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, iar acesta să mijlocească pentru noi toți înaintea Tronului Ceresc. Mulțumim părinților slujitori, credincioșilor din parohiile învecinate și enoriașilor noștri, dar și celor din locuri mai îndepărtate, care prin prezența lor în toate zilele de prăznuire au înfrumusețat sărbătoarea comunității. Bunul Dumnezeu să primească rugăciunea noastră și să ne binecuvinteze pe toți!” Pr. Cristian-Ioan Balaban