Parohia „Precista Mare” din Roman a sărbătorit al doilea hram al comunității, închinat Sf. Ierarh Spiridon al Trimitundei

În seara zile de 11 decembrie, un sobor de preoți romașcani a săvârșit slujba Vecerniei hramului Bisericii „Precista Mare” din Roman, la care au asistat în jur de o sută de credincioși.

Protia slujbei a fost ținută de părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la această sărbătoare. Preacuvioșia sa a transmis în cuvântul de învățătură de la sfârșitul vecerniei binecuvântarea chiriarhului, și a elogiat personalitatea istorică a sfântului Spiridon (270-348 d. Hr.), precum și activitatea sa duhovnicească, taumaturgică și învățătorească. 
În încheiere, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântare, părinților slujitori prezenți și creștinilor veniți să aducă cinstire marelui sfânt prăznuit în data de 12 decembrie în fiecare an. Totodată, părintele a marcat câteva momente din istoria recentă a parohiei, și modul cum comunitatea a adoptat acest cult închinat sfântului tămăduitor ce patronează biserica de enorie. Sărbătoarea Sfântului Spiridon va continua cu slujba Sf. Liturghii în ziua pomenirii sale.

                                                                                     ***

Monumentala biserică, odinioară mănăstirea Precista Mare, cinstește, începând cu anul 1894, în  urma unei restaurări finanțate de „Epitropia Sf. Spiridon din Iași”, pe sfântul taumaturg, ierarh al Trimitundei, participant la Sinodul I Ecumenic, drept al doilea patron spiritual al bisericii.

Așezarea unei astfel de predanii, prin care sfântul tămăduitor, învățător al dreptei credințe și mare făcător de minuni, devine patronul spiritual al unei biserici ce a asistat spiritual o lungă perioadă de timp pacienții așezămintelor medicale din preajmă, avea legătură cu activitatea Spitalului Precista Mare, inaugurat în 1872. Actul medical instituționalizat a revendicat de atâtea ori în istorie patronajul sfinților tămăduitori, sfântul Spiridon constituind reperul cel mai important al acestei îndelungate tradiții. 
Biserica Precista Mare din Roman deține, între odoarele sale, un obiect extrem de apreciat, adus din insula Corfu, unde sunt moaștele sfântului așezate spre închinare, ale căror încălțări se schimbă periodic, și sunt date altor biserici în care este cultivată evlavia la sfântul Spiridon. Existența papucului sfântului în biserica Precista Mare din Roman constituie un element în măsură să valideze o datină recentă a acestei comunități, binecuvântată de Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin care sărbătoarea de pe 12 decembrie reprezintă al doilea hram al așezământului. Această tradiție, instituită în ultimii 12 ani, a fost propovăduită de vrednicii slujitori ai acestui chivot străvechi mușatin, părintele paroh Dan Alexandru Antoce și părintele slujitor Gabriel Vasile Buzdugan.

Pr. Amărinii Ionuț Alexandru