Părintele arhimandrit Serafim Huzdup a fost comemorat la Mănăstirea Runc

Sâmbătă, 11 iunie 2022, la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Runc a fost oficiată Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Serafim Huzdup, la împlinirea  a doi ani de la trecerea sa la cele veșnice, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. Cu acest prilej a fost lansat și volumul intitulat ”Ieșit-a semănătorul...” Cuvinte la Duminici, Arhim. Serafim Huzdup, ce a apărut la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Din sobor au făcut parte părinți ieromonahi care l-au cunoscut e părintele comemorat, dar și părintele Vasile Gordon, profesor universitar al Facultății de Teologie ”Justinian Patriarhul” din București.

După oficierea Sfintei Liturghii a fost  săvârșită slujba Parastasului la mormântul părintelui Serafim arhimandritul, la final vorbindu-se despre acest părinte emblematic pentru eparhie și pentru ucenicii săi.

Cu această ocazie, a fost lansat volumul intitulat ”Ieșit-a semănătorul...” Cuvinte la Duminici, Arhim. Serafim Huzdup, ce a apărut la Editura Filocalia.

Preacuvioase părinte vicar, preacucernice părinte profesor Vasile Gordon, preacuvioase părinte exarh preacuvioși părinți și preacuvioase maici, îndurerată familie, prin timpul și spațiul liturgic pe care le trăim astăzi, în contextul sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt, avem și bucuria duhovnicească de a cinsti pe cei care nu mai sunt printre noi. Este o semnificație deosebită și faptul că în ziua de astăzi se împlinesc doi ani de când un vlăstar din monahismul nostru contemporan a fost chemat de Dumnezeu, poate mai înainte de vreme. Ceea ce este foarte important pentru evenimentul de astăzi este faptul că invitatul de onoare pe care noi îl avem aici, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, este distinsul și onorabilul profesor doctor universitar Vasile Gordon, care este unul din cei mai mari specialiști în ce privește arta condeiului, arta scrisului predând omiletica și catehetica, un obiect de teologie practică, părinte care a prefațat cartea lansată astăzi în memoria părintelui Serafim, a relatat părintele arhimandrit Andrei, moderatorul evenimentului.

Un cuvânt de suflet a fost adresat și de părintele Vasile Gordon, cel care a prefațat această carte.

Iubiți credincioși, întâi de toate să dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem aici pentru a ne ruga împreună! Venim mai de departe și mai de aproape ca să fim în comuniune la această sfântă zi festivă pentru că are în vedere și atât pomenirea părintelui Serafim, cât și Sâmbăta Morților. Această zi a avut și are în vedere pomenirea tuturor celor dragi ai noștri care au trecut pragul spre veșnicie, din familii și din obștile mănăstirești, din orașe, din sate și au fost pomeniți astăzi. Trebuie să luăm cu toții exemplu de la părintele Serafim, cel care a întrunit în ființa lui foarte multe calități pe care le-ați cunoscut mai bine decât mine, fiindcă eu nu l-am cunoscut direct. Una dintre ele, foarte frumoasă, a fost smerenia părintelui, care merită mai multă atenție și cu ajutorul Domnului Hristos să o urmăm fiecare! Acum ceva vreme, părintele Andrei și părintele Pimen m-au rugat să duc cu mine la București un manuscris, în care, de fapt, erau predicile culese și adunate pe calculator, pentru a le face o mică prezentare, așa că am primit ascultarea cu multă bucurie.

Tot atunci, părintele Vicar eparhial Pimen Costea a vorbit și despre însemnătatea acestei cărți:

Ne-am adunat astăzi, aici, pentru a face pomenire părintelui nostru drag Serafim. Pentru a-ți face o imagine de ansamblu asupra tuturor predicilor lui trebuie să treci prin cuvântul lor, așa cum a făcut părintele profesor în această carte și chiar dacă ele diferă de la o predică la alta, de la o sărbătoare la alta, și pentru a marca într-un anumit fel condiția călugărului, a Creatorului, indiferent de natura creației, acesta este creator de frumos, este creator de cuvânt, este creator de om și nu vorbesc aici numai despre Dumnezeu, ci vorbesc și despre formatori de oameni, fie ei profesori sau duhovnici. Aceștia cu adevărat sunt formatori de oameni. Această amintire purtată de la an la an și de la clipă la clipă a celor care s-au mutat în veșnicia lui Dumnezeu, a celor pe care i-am cunoscut și care au făcut parte cândva din viața noastră, este un mod de a trăi. Este și o vorbă că cei de lângă noi care nu mor atunci când mor, ci atunci când peste ei se așterne uitarea. Faptul că încă ne amintim de cei din familia noastră și de cei dragi nouă, care nu mai sunt aici, înseamnă că ei sunt încă vii în conștiința noastră particulară sau colectivă. Părintele Serafim trăiește prin noi, cei care suntem astăzi prezenți aici și care îi facem pomenirea așa cum se cuvine la plinirea acestor doi ani. El este acolo unde Dumnezeu l-a primit acasă, de unde ființă și-a luat!

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mănăstirii de la Runc.

...

Vrednicul de pomenire arhimandrit Serafim a plecat la Domnul în mod neașteptat, la doar 46 de ani, în ziua de 12 iunie. Apropiat colaborator al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele a fost exarh al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului (2002-2005), iar din 2009 a ocupat funcția de consilier silvic şi agricol la Centrul eparhial, la care s-a adăugat și responsabilitatea de ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.