Omagiu adus poetului naţional Mihai Eminescu în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Începând din anul 2011, românii sărbătoresc pe 15 ianuarie Ziua Culturii Naționale. Această dată nu a fost aleasă întâmplător, ci este ziua în care marele poet Mihai Eminescu a văzut lumina zilei. Parohia „Sf. Trei Ierarhi” şi Asociaţia „Treime de Arhierei” Bacău, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Mihai Drăgan” din Bacău, au organizat în zilele de vineri, 13 ianuarie şi duminică, 15 ianuarie 2023, două evenimente cultural-religioase în memoria „Luceafărului poeziei româneşti”, cu prilejul a 173 de ani de la naşterea sa.

Primul eveniment a avut loc vineri, 13 ianuarie, când preoţii Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” din Protopopiatul Bacău (Pr. paroh Aurel Cîrlan, Pr. Flavius Balaban şi Pr. Gliga Marian) au organizat un eveniment cultural-religios, primind vizita elevilor Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău.

Elevii clasei a V-a, însoţiţi de către doamna prof. Cîrlan Mirela-Nela, diriginta clesei, doamna bibliotecar Blaga Adriana şi doamna prof. de Ed. Plastică Lungu Loredana, în parteneriat cu Catedra de Limba şi Literatura Română şi Catedra de, au venit să comemoreze pe cel numit de către Constantin Noica „omul deplin al culturii românești”.

Evenimentul a debutat cu slujba de pomenire a „poetului nepereche”, împreună cu părinții, frații, bunicii și rudele călugărite:

MIHAIL, poetul

GHEORGHE și RALUCA – părinți

VASILE și IOANA – bunicii după tată

VASILE și PARASCHIVA – bunicii după mamă

Frați și surori:

ȘERBAN

NICOLAE

IORGU

RUXANDRA

ILIE

MARIA

AGLAE

HARIETA

MATEI

VASILE

Rude călugărite:

Arhim. IACHINT

Monah CALINIC

Schimonahia OLIMPIADA

Schimonahia FEVRONIA

Schimonahia SOFIA

Schimonahia XENIA

Monahia SAFTA

Cu acest prilej, doamna bibliotecar Blaga Adriana a reamintit câteva aspecte din biografia şi opera poetului, prezentând o parte din cărţile sale, care se găsesc în biblioteca şcolii, la care a mai adăugat una din cărţile profesorului Mihai Drăgan, un mare eminescolog, cu titlul «Eminescu Tânăr sau „a doua mea fiinţă”».

A urmat un moment cultural susţinut de către elevi, care au recitat fragmente din poeziile reprezentative, dorind să pună în lumină personalitatea poetului naţional şi să descopere frumuseţea celor mai importante opere eminesciene.

Din programul acestei zile nu a lipsit citirea poemului „Teofanie în duh eminescian”, alcătuit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în care se regăseşte îndemnul de a îl cinsti pe marele poet naţional: „În pruncul ce se naște în spațiul carpatin/ S-ascunde tainic darul unui poet creștin./ Azi frați cu Eminescu aș vrea să vă numiți,/ Pe Dumnezeu-treimic de-a pururi să-L slăviți./ Români plecați în lume, oriunde vă aflați,/ Cinstiți pe Eminescu, poetul din Carpați!”. Aşa cum menţiona Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Ziua Culturii Naţionale „Eminescu ne cheamă să iubim limba română, să o cunoaștem temeinic și să o cultivăm cu iubire și respect, ea fiind Patria spirituală a identității și demnității noastre naționale”.

Părintele paroh Aurel Cîrlan a mulţumit organizatorilor şi coordonatorilor acestui proiect cultural-duhovnicesc, aducând cuvinte de recunoştinţă conducerii Şcolii „Mihai Drăgan”, elevilor şi cadrelor didactice implicate. Toţi cei prezenţi au primit fructe şi dulciuri din partea Asociaţiei „Treime de Arhierei” Bacău.

Un alt moment al omagierii poetului Mihai Eminescu s-a desfăşurat duminică, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, în cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, când „Luceafărul” Mihail a fost pomenit împreună cu membrii familiei sale.