O săptămână de școală în tinda Raiului

Și anul acesta copiii parohiei Sfântul Gheorghe din Bacău s-au întâlnit în tinda Raiului, în perioada 16-22 august, în cadrul celei de a V-a ediție a Școlii de vară.

La invitația preoților slujitori - pr. Gheorghe Chirica, pr. Ciprian-Ioan Ignat, pr. Adrian-Viorel Popa - curtea Bisericii "Sfântul Gheorghe" din Bacău, str. Mărășești nr. 100 bis, a fost însuflețită timp de o săptămână de cei 60 de copii, cu vârste între 6 si 12 ani, și 18 adolescenți și tineri voluntari, cu vârste cuprinse între 13 și 21 de ani, care au ales să petreacă timp împreună, sub ocrotirea sfinților.

Copiii și tinerii au participat la ateliere din cele mai diverse, cu valoare înformativă și formativă, pe tema anului omagial, dar și pe teme de interes pentru vârsta lor pregătite de profesori și voluntari. În cele 6 zile de jjoacă și bucurie, cei mici au vorbit despre rugăciune cu prof. Chirica Mihaela (C.N.Pedagogic "Ştefan cel Mare"); au aflat detalii din viața Sf. Nicodim de la Tismana de la prof. Nechita Adrian-Viorel (C.N.Pedagogic "Ştefan cel Mare"); au aflat la ce e bun smartphone-ul, în cadrul Atelierului de fotografie susținut de fotograful Sandu Floarea; au avut parte de aventuri în lumea fantastică a cărților, alături de Mioara Ignat (director Editura Filocalia); s-au bucurat de sunetul muzicii sub îndrumarea prof. Mugurel Neuman; au aflat ce înseamnă să mâncăm sănătos de la Tănăsache Alina - nutriţionist dietietician; despre siguranță au aflat de la specialiști din cadrul direcției Antitrafic de Persoane și specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog; au descoperit din tainele creatorilor de poveşti de la prof. Botezatu Iuliana (C.N. Pedagogic “Ştefan cel Mare”); câteva date din istoria şahului au aflat de la instructor Jan Negruţ; au înțeles de ce apa este considerată un element esențial al vieții de la prof. Craus Teodora (Colegiul Economic „I. Ghica”), împreună cu Daria Ignat (clasa a IX-a, Colegiul Național de Artă) au pus împreună pe hârtie culorile sufletului, realizând "catapeteasma copiilor". Între cela mai apreciate activități s-au regăsit cele organizate de către voluntarii ASCOR, care au pregătit ateliere atât pentru cei mici, cât și pentru adolescenți și tineri, pe care i-au provocat la discuții pe tema „Tinerețea – timpul marilor alegeri”.

Tradiționala excursie de pe parcursul școlii de vară de la Biserica "Sf. Gheorghe" a luat anul acesta forma unor apreciate activități de agrement nautic, organizate la Insula de Agrement Bacău, în parteneriat cu Centrul Regional de Ecologie Bacău.

Activitățile s-au desfășurat zilnic între orele 8 și 17, iar pe parcursul zilei, cu participarea voluntară a unora dintre părinți, cei 80 de participanți au avut asigurate două gustări și masa de prânz.

Școala de vară s-a încheiat, ca în fiecare an, cu împărtășirea copiilor și participarea tuturor, copii, voluntari și părinți, la Sfânta Liturghie, după care toți au primit o felie de pizza și o prăjitură. (M.I.)