În calendarul sărbătorilor civile, ultima duminică din luna mai ocupă un loc de seamă pentru cei ce încă mai cred în geniul acestui neam și renașterea sa între statele lumii moderne, fiind o zi închinată românilor de pretutindeni care, singuri sau împreună cu familia, muncesc, locuiesc, studiază în diferite zone ale mapamondului, în căutarea unui ideal care să le potolească setea de viață și neliniștile propriei deveniri.
La nivelul Patriarhiei Române, din anul 2009, Duminica migranţilor români este celebrată în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului, iar la nivel mondial, Organizația Națiunilor Unite marchează Ziua Internațională a Migranților pe 18 decembrie.
Astăzi, 31 mai, autoritățile statului român, ne oferă ocazia să ne amintim de membrii diasporei, cei care își consumă existența dincolo de hotarele țării purtând în inimă dorul de casă și idealurile acestui neam, care poartă în suflet tot ce a putut naște mai frumos acest popor de sfinți și de eroi, care au făcut cunoscute lumii ospitalitatea românească, creativitatea, omenia, istețimea și genialitatea cu care Dumnezeu a împodobit spiritul acestei nații. Ne aducem aminte de fiii și fiicele acestui neam, care, oricât de departe de țară, și-au făurit un rost și un nume, fără să fi uitat să simtă românește, fără să își renege obârșia, fără să lase în uitare părinții sau familia și au rostit cu demnitate, oriunde s-au aflat în lume, numele țării care i-a născut.
Dragi români de pretutindeni,
Chiar dacă paradigma politico-socială contemporană s-a schimbat, iar omul recent nu mai are o rigoare în stabilirea priorităților când vine vorba de axa valorilor, fundamentele care definesc existența noastră trebuie asumate. Oricât de departe am fi de țară și de etosul ei, să nu ne dezrădăcinăm, să nu ne înstrăinăm de ceea ce suntem și de ceea ce constituie matricea noastră ființială. Oricât de risipiți am fi prin lume și oricât de mult am admira civilizațiile marilor puteri mondiale, să nu uităm faptele voievozilor, să ne pomenim eroii, să fim mândri de cei ce au făurit România modernă, să cinstim sfinții pe care i-a născut pământul binecuvântat al acestei țări și să călătorim, oriunde ne-ar fi chemarea, cu Dumnezeu în suflet, căci toate aceste împliniri sunt coloana vertebrală a acestei națiuni și amprenta identității ființei noastre naționale.
Anul acesta, existența și siguranța românilor din diaspora au fost tulburate de efectele pandemiei de Covid-19, cei mai mulți dintre ei fiind nevoiți să se reîntoarcă acasă pentru a-și îngriji familia și a-și salva viața. Unii și-au pierdut locul de muncă, alții și-au pierdut viața în focarele izbucnite în principalele zone unde cei mai mulți dintre conaționalii noștri și-au desfășurat activitatea. Acum, la ceas de sărbătoare închinată fiilor și ficelor românilor reîntorși acasă, or reveniți în patriile lor adoptive, rugăm pe milostivul Dumnezeu să-i ocrotească și să le dăruiască ani mulți cu binecuvântare și împliniri profesionale și familiale!
Mulți ani binecuvântați românilor de pretutindeni!