Momente solemne la Patriarhie în cinstea eroilor Revoluției Române din 1989

Aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului și comemorarea eroilor căzuți la Revoluția Română din decembrie 1989 au fost marcate la Patriarhie luni, 16 decembrie 2019, printr-o serie de evenimente solemne la care au participat Patriarhul României și membrii Sfântului Sinod, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, autorități, oameni de cultură, profesori, studenți și elevi.

Manifestările au început cu o slujbă de pomenire în Catedrala Patriarhală pentru cei care și-au pierdut viața în evenimentele din ’89. Parastasul a fost oficiat de Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, care era slujitor al Catedralei Patriarhale în timpul Revoluției.

Manifestările au continuat la Palatul Patriarhiei cu Ședința solemnă a Sfântului Sinod dedicată împlinirii a 30 de ani de la căderea regimului comunist.

Patriarhul Daniel: Jertfa lor, temelia libertății noastre

Ședința a fost deschisă de Patriarhul Daniel care s-a adresat celor prezenți prin cuvântul intitulat „Jertfa lor, temelia libertății noastre”.

Preafericirea Sa a subliniat că „împlinirea a treizeci de ani de la căderea comunismului constituie un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul libertății poporului român”.

De asemenea, Patriarhul a semnalat că „a cinsti memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist precum și memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea poporului român în decembrie 1989, comemorarea sau pomenirea lor în stare de rugăciune și comuniune spirituală este o datorie morală a noastră a românilor de pretutindeni, este un act de recunoștință și prețuire a jertfelniciei lor”.

Patriarhul României a precizat că aceste gesturi arată că dragostea este mai tare decât moartea și decât opacitatea mormântului.

În discursul rostit, Părintele Patriarh a precizat că în decembrie 1989 tinerii au simțit prezența lui Dumnezeu și s-au jertfit pentru eliberarea poporului din absurditatea doctrinei politice atee impusă ca ideologie oficială a comunismului ateu și opresiv și de aceea în mod spontan au strigat în multe locuri din țară „Dumnezeu este cu noi!” sau „Vom muri și vom fi liberi!”.

„Acești tineri care s-au jertfit pentru credința, libertatea și demnitatea poporului român sunt pomeniți în rugăciunile Bisericii noastre în fiecare zi la Sfânta Liturghie. Ei ne cheamă azi să nu despărțim darul libertății de darul credinței, al sfințeniei vieții și al demnității naționale”.

Octav Bjoza: Eroii nu au fost apreciați la adevărata lor valoare

La ședința solemnă a luat cuvântul Octav Bjoza, Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, care a evidențiat că cei pe care îi reprezintă au parcurs „o etapă tristă, rușinoasă din istoria recentă a poporului român”.

„Reprezint suferința neamului românesc, a acelora care au luptat pentru salvarea demnității acestui popor, pentru salvarea credinței strămoșești, a acelora care mai presus de propria lor ființă l-au pus pe Dumnezeu și Biserica noastră strămoșească”.

Octav Bjoza a amintit că românii au suferit și au murit „cu gândul la Dumnezeu și la Biserica noastră strămoșească” înfruntând torturi, bătăi, înfometare, munci silnice, lipsire de minime condiții de igienă și asistență medicală.

„Este atât de înălțător (…) În acele situații limită nu eram decât noi și El. Adică noi și Dumnezeu”, a mărturisit Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici.

Octav Bjoza a spus că libertatea trebuie apreciată și a atras atenția că eroii nu au fost apreciați la adevărata lor valoare.

„Îmi este greu, dar nu pot să nu recunosc că în această țară în care trăim, eroii nu prea au fost apreciați la adevărata lor valoare. Și cei din categoria mea am considerat și considerăm că o țară care nu-și respectă eroii se îndreaptă într-o direcție categoric greșită”, a mărturisit Octav Bjoza.

În continuare, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a făcut o prezentare a volumului „Mărturii și evocări din lagăre și închisori. 30 de interviuri cu deținuți politici din perioada comunistă”, apoi participanții la Ședința solemnă au fost invitați să vizioneze secvențe din filmele documentare: „Decretul 410/1959”, „Revoluția din 1989” și „Mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste”, producții Trinitas TV.

A urmat un concert susținut de Tronos în care au fost interpretate cântări și colinde pe versurile unor foști deținuți politici.

Teodor Baconschi despre Vestitorul Ortodoxiei

La final a luat cuvântul Teodor Baconschi care a invitat audiența să viziteze Expoziția „Publicația Vestitorul Ortodoxiei, martor al unui nou început în viața Bisericii” din Sala Europa Christiana.

„Vestitorul Ortodoxiei” este prima publicație bisericească apărută după căderea comunismului, iar Teodor Baconschi, pe atunci doctorand la Facultatea de Teologie din București, făcea parte din colectivul fondator.

„Ce se întâmpla aici, pe Colina Patriarhiei, vă spun pe scurt: era mare confuzie, se trăgea încă pe străzi, pe 11 Iunie (strada 11 Iunie, n.r.). În sunetul rafalelor de mitraliere ne-am apucat să facem acest prim număr din Vestitorul Ortodoxiei”.

Inițiativa apariției „Vestitorului Ortodoxiei” a aparținut unui grup de tineri clerici și teologi, între care actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, și Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pe atunci slujitori în administrația bisericească centrală și cadre didactice la Institutul Teologic de Grad Universitar din București, precum și Teodor Baconschi, la ora aceea redactor la una din revistele bisericești centrale. În după-amiaza zilei de luni membrii Sfântului Sinod se vor reuni în ședință de lucru.

Basilica.ro