Mici pelerini în rugăciune prin vetre duhovnicești din țară

Duminica a VII-a după Rusalii a încheiat o nouă serie de activități ale proiectului de tip Școală de vară, “Vacanță în tinda Bisericii”, desfășurat în parohiile Păncești Bacău, Motoșeni, Prădaiș și Huruiești I din Protoieria Sascut.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și prin atenta coordonare a părintelui protoiereu Vasile Abageru, preoții acestor comunități au implicat tinerii și în acest an în care activitățile școlii de vară au fost unele dintre cele mai diverse și mai frumoase.

Vizitele la diferite obiective religioase și culturale au fost principalul obiectiv la școala de vară din Parohia Pâncești Bacău. În acest sens, părintele Mogoș Gabriel, alături de tinerii din acest loc, au beneficiat de un program foarte diversificat și bine organizat al acestor activități: cateheze pe diferite teme religioase (“Despre rugăciune și felurile ei”, “Biserica, o comunitate a celor credincioși”, “Despre Sfintele Taine”), vizionare de film, jocuri recreative, șah, pictură, vizită la obiectivele principale ale orașului Bacău: Biserica Precista, Muzeul “Iulian Antonescu”, Muzeul de științe ale naturii, Parcul Cancicov etc.

Totul a fost încununat cu un pelerinaj duhovnicesc la mănăstirile Petru Vodă și Durău, iar la întoarcere, copiii s-au bucurat de o plimbare cu vaporașul pe Lacul Bicaz.

Părintele Chilianu Vasile de la Parohia Motoșeni, ca și în anii trecuți, a petrecut timp cu cei mici după un program bine stabilit și discutat în prealabil cu toți beneficiarii.

Fiecare zi a început cu sunetul clopotului și al toacei, care i-a chemat pe toți participanții la un moment de rugăciune, după care programul a constat în ateliere pictură-desen, meșteșuguri și tradiții populare, prezentări despre arta culinară, igienă și comportament social.

La toate acestea se adaugă diferite activități sportive și educative care i-au captivat pe toți cei care au participat.

Finalul acestei perioade a constat într-un frumos spectacol al Ansamblului “Privighetorile Zeletinului”, dimpreună cu dirijorul acestuia.

Parohiile Prădaiș și Huruiești I au hotărât ca această ediție a taberei de vară să o desfășoare împreună, și în acest sens, preoții Păunoiu Constantin și Albu Gabriel au organizat un frumos pelerinaj de care toți participanții au fost extrem de încântați.

Printre principalele obiective, amintim: Mănăstirea Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus, Transfăgărășan, Mănăstirea Curtea de Argeș, Stațiunile Călimănești și Căciulata, Mănăstirea Arnota, Mănăstirea Bistrița, Cheile Bistriței, Peștera liliecilor, Mănăstirea Hurezu, Sculpturile maiestuoase ale lui Constantin Brâncuși: Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, Masa Tăceri, Peștera Muierii, Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Vatra Dacică, Pădurea Colorată, Căsuța Răsturnată, vizită la un atelier din satul Olari, unde copiii au luat cursuri de olărit în confecționarea produselor de lut în zona cea mai renumită          „Cocoșul de Horezu"  și Transalpina.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu