Membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-au întrunit la Roman

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, în Sala „Sfântul Ierarh Dosoftei” a Centrului eparhial de la Roman, sub preşedinţia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au desfăşurat lucrările şedinţei anuale a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, membrii deputați ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, s-au întrunit la Roman în vederea participării la sesiunea anuală de lucru. 

În prima parte a zilei a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” sub protia părintelui Arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, răspunsurile liturgice fiind date de corul psaltic „Diaconia”.

 De la ora 10.00, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim și a membrilor mireni ai Adunării eparhiale, sub protia părintelui Arhimendrit Pimen Costea, a fost oficiată slujba Parastrasului în timpul căruia au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru d-l Salomia Adrian, preotul Negoiță Ioan și preotul Cerbu Ionuț Ovidiu, membri ai Adunării eparhiale, trecuți în viața veșnică în anul 2019, apoi slujba de Te-Deum, ca mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Eparhiei Romanului și Bacăului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a adresat un scurt cuvânt în care a subliniat rolul pe care membrii Adunării Eparhiale, clerici sau mireni, îl au în viața Bisericii, apoi și-a exprimat bucuria de a se întâlni la începutul anului 2020 cu membrii deputaţi pentru a evalua activitatea pastoral-misionară, culturală, administrativă, financiară, patrimonială, desfăşurată în anul 2019:

„Încercăm să marcăm timpul nostru pentru a lăsa urmașilor noștri un duh al păcii și al bunăvoinței care i-a animat și pe înaintașii noștri. Considerăm că am lucrat în anul 2019 sub adumbrirea Duhului Sfânt în încercarea de a transfigura timpul, iar mergând mai departe, cu forțele înnoite, să parcurgem calea care duce la limanul mânturii. Să ne angajăm în anul care a început la lucrarea de a ne găsi lucrarea sionând prin labirintul acestei lumi către Împărăția lui Dumnezeu. Este important să vedem cine suntem în relația cu societatea în care trăim, cu problemele cu care ne confruntăm, pentru a răspunde provocărilor ce vin asupra societății și asupra Bisericii. Trebuie să-L punem pe Dumnezeu înainte, pentru ca, prin ajutorul Său, să găsim răspunsurile și soluțiile potrivite în contextul noilor probleme”.

În partea a doua a evenimentului, cu începere de la ora 11.00, cei 27 de membri ai Adunării s-au deplasat în Sala „Sf. Ierarh Dosoftei”, amenajată la interiorul corpului de clădire ce întregește complexul edilitar al Centrului eparhial, unde a fost prezentat, în format Power Point, de către părintele vicar eparhial Pimen Costea, raportul general al activităților Centrului Eparhial pe comisii (administrativăeconomico-patrimionialăculturală, social-filantropică și canonico-juridică). După lucrările pe secțiuni și analizarea rapoartelor de către membrii Adunării, raportorii celor cinci comisii au prezentat în fața Adunării referatele fiecărei secțiuni, precum și propunerile pe sectoare de activitate pentru ”Anul omagial al pastorației  părinților și copiilor” și ”Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.  Totodată câțiva membri ai Adunării au luat cuvântul subliniind diferite aspecte ale activității ecleziastice desfășurate de sectoarele eparhiale în anul precedent, apreciind rezultatele obținute de acestea.

„Felicitări pentru tot ceea ce reușiți să faceți. Este un lucru lăudabil că diversele activități pe care le desfășurați le prezentați pentru a fi pildă pentru alte sectoare și instituții clericale. Eu vin dintr-o companie care privește spre viitor și același lucru trebuie să fie și în Biserică”, a spus D-l Grigore Horoi.

„Mă simt onorat și foarte bucuros când sunt invitat la un astfel de moment. Activitatea aceasta îmi dă energie, mai ales binecuvântarea pe care o primesc la început de an de la Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Sunt multe probleme și în mediul medical, dar Biserica ne oferă un exemplu de cum trebuie să te implici”, a precizat D-l doctor Angheluș Alexandru

 „Sunt copleșit de frumoasele cuvinte pe care le ascult într-o atmosferă de bilanț, în care descopăr frumusețea și multitudinea de activități pe care această instituție eclesială le desfășoară. Constat că nu scap de emoția de a-mi exprima câteva impresii privind întâlnirea de astăzi. Plec de aici cu un sentiment de preaplin pe care încerc să-l duc mai departe, respectiv la redacția Revistei Ateneu sau elevilor de la Colegiul de Arte, Bacău. Pentru această lumină pe care o revărsați în sufletele noastre, doresc să-mi exprim mulțumirea și felicitările cuvenite Înaltpreasfinției Voastre și colaboratorilor”, a spus D-l Marius Manta.

Au mai luat cuvântul: PC Pr. Ilarion Mâță care a prezentat lucrarea socială și filantropică în cadrul ONG-urilor Eparhiei, PC Preot Vasile Cozma și PC Pr. Constantin Busuioc, protopop de Bacău, care a adus un elogiu bogatei lucrări pe care ierarhul, colaboratorii, preoții și credincioșii le împlinesc.

După luările de cuvânt, prezentarea referatelor și rezultatul votării celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a concluzionat:

„Din cele prezentate în ședința de astăzi înțelegem că lucrarea este una multiplă, dinamică și consistentă, însă ea nu s-a putut realiza fără harul și pronia lui Dumnezeu. Duhul Sfânt ne îndeamnă să căutăm în continuare puterea, energia și lumina care să ne călăuzească spre un bun mers al lucrărilor și activităților ce se proiectează în noul an, 2020.”

La final, Înaltpreasfinția Sa a adresat cuvânt de felicitare pentru începutul unui nou an calendaristic, a mulțumit deputaților membri ai Adunării Eparhiale pentru sprijinul acordat și  i-a încredințat de părinteasca Sa dragoste, îndemnându-i să rămână alături de Biserică cu timp și fără timp, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, la împlinirea misiunii pe care această instituție divino-umană o are în lume. 

(BGV)