Câteva mii de credincioși și numeroși preoți au participat, în Duminica Ortodoxiei, la procesiunea organizată în municipiul Roman
Peste două sute de preoți, împreună cu sute de credincioși sosiți din întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului, au participat, în Duminica Ortodoxiei, alături de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, la procesiunea organizată în centrul orașului Roman. Evenimentul religios, la care au fost aduse spre închinarea credincioșilor icoanele făcătoare de minuni de la Mănăstirea Giurgeni și din parohia Trifești, icoane reprezentând hramurile bisericilor romașcane, precum și 18 icoane ce înfățișează în imagini viața Sfintei Parascheva, așa cum este ea reprezentată în Catedrala romașcană, a fost încununat de prezența raclei ce adăpostește moaștele a 22 de sfinți. Un loc de mare cinste este acordat unei părticele din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, aflată în patrimoniul Catedralei din Roman încă din vremea domitorului Petru Rareş.
Sărbătoarea a început în Piața "Roman Mușat", unde mulțimea credincioșilor prezenți, alături de reprezentanți ai autorităților locale și elevi ai mai multor instituții de învățământ romașcane îmbrăcați în costume populare, a asistat la slujba specială de sfințire a icoanelor oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, spre bucuria sufletească a celor care au venit la procesiune purtând în mâini icoanele sfinților protectori. ”Astăzi, simțim sufletele creștinilor care au apărat valorile credinței Mântuitorului nostru Iisus Hristos, alături de cele ale martirilor care și-au dat viața pentru idealul sfânt al credinței mântuitoare. Ne întâlnim în procesiune cu icoanele care împodobesc bisericile și casele creștinilor. Astăzi, purtând în mâini icoanele sfinților devenim şi noi mărturisitori ai dreptei credinţe. Avem în mijlocul nostru icoane făcătoare de minuni şi racla de argint ce adăposteşte moaştele sfinților din Catedrala arhiepiscopală. Între ele s-a aşezat, pentru prima dată după sute de ani, şi o părticică din moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotioarea eparhiei noastre, aduse aici de Petru Rareș. Această raclă, cu moaştele sfinţilor noştri, va fi permanent în Catedrala arhiepiscopală din Roman”, a spus, printre altele, ierarhul, în cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie. Pe tot parcursul procesiunii, 12 maici, care înconjurau racla cu sfintele moaşte, au tămâiat sfintele odoare cu 12 cădelniţe de argint.
În contexul serbării Anului omagial euharistic și comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim a reamintit importanța păstrării și cultivării valorilor creştine având ca model pe Sfinții Brâncoveni. De asemenea, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii mărturisirii dreptei credinţe prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, printre odoarele purtate în procesiune s+a aflat şi un potir de mari dimensiuni aflat în patrimoniul Catedralei arhiepiscopale din Roman.
Un moment emoționant din cadrul evenimentului l-a constituit acordarea, din partea Preasfințitului Părinte Ioachim, a unei distincții de vrednicie elevei Simona Elena Miron, pentru ”râvna și dragostea pe care le manifestă în promovarea valorilor spirituale ale Bisericii Ortodoxe, fiind calificată la faza națională a Concursului Cultură și Spiritualitate românescă”. În acest context, Preasfinția Sa a reamintit rolul pe care părinții şi profesorii îl au în formarea şi educarea tinerilor în spiritul valorilor morale, căci, "părinţii şi dascălii creștini sunt cei dintâi ce trebuie să aibă conștiința că sunt formatori de îngeri”. Apoi, intonând cântări bisericeşti specifice acestei perioade, PS Părinte Episcop Ioachim, soborul de preoţi, diaconi şi mulțimea credincioșilor au pornit în procesiune spre Catedrala arhiepiscopală, purtând în mâini sfintele icoane şi înconjurând cu evlavie sfintele moaşte. Aici, în Agheazmatarul situat în curtea devenită neîncăpătoare pentru credincioși, Preasfinția Sa a citit icoase și condace din Imnul-acatist închiat Sfintei Cuvioase Parascheva. Apoi, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la această procesiune şi celor care au organizat-o, în mod special celor din Protopopiatul Roman. După binecuvântarea ierarhului, rând pe rând, cler și popor s-au închinat la racla cu sfintele moaște şi la icoanele făcătoare de minuni.
Toți participanții la procesiunea de la Roman au primit la ieșirea din curtea Centrului eparhial un pahar de ceai cald și un sfințișor.