Miercuri, 31 martie 2021, la Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău a avut loc o manifestare comemorativă cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, în memoria românilor care au fost uciși în ziua de 1 aprilie 1941, în timp ce încercau să treacă din partea de nord a Bucovinei, ocupată de către Uniunea Sovietică, în patria mamă. În data de 12 aprilie 2011, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă nr. 796/2010 prin care data de 1 aprilie se instituie drept Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul.
Elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgăn” Bacău, însoţiţi de doamnele Cîrlan Mirela-Nela, Prof. Religie Ortodoxă şi Săndulache Daniela, Prof. învăţământ primar şi consilier şcolar, au participat la un eveniment misionar, cultural şi educaţional organizat în Biserica „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, de către Părintele paroh Aurel Cîrlan împreună cu preoţii slujitori Marian Gliga şi Mihai-Flavius Balaban.
Întâlnirea a debutat cu săvârșirea slujbei Parastasului pentru românii uciși în ziua de 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă, fiind pomeniţi şi făuritorii Unirii Basarabiei cu România, întrucât pe 27 martie s-au împlinit 103 ani de la acest eveniment.
În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată în data de 27 martie 1918 de către Ion Inculeț – președinte, Pan Halippa – vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretarul Sfatului Țării. Printre reprezentanţii de seamă care au avut o contribuţie importantă în actul unirii au fost câţiva clerici.
Aici amintim pe Arhimandritul Gurie Grosu, care mai târziu a devenit Mitropolit al Basarabiei, pe Arhimandritul Dionisie Erhan care a devenit Episcop al Cetăţii Albe şi Ismailului, pe preotul Alexandru Baltaga, pe preotul Alexei Mateevici şi pe alţi clerici care cu multă dăruire au promovat cultura şi limba română.
După slujba Parastasului a urmat un microrecital de cântece patriotice susţinut de Lazăr Mălina, elevă în clasa a VII-a. Întâlnirea s-a încheiat cu vizionarea unor filme documentare în care toţi cei prezenţi au rememorat evenimentele dramatice din istoria poporului român, petrecute în ziua de 1 aprilie 1941 la Fântâna Albă (în apropiere de graniţa cu România), în care şi-au pierdut viaţa, după cum spun martorii locali, aproximativ 3.000 de români bucovineni.
Copiii s-au bucurat şi pentru produsele de patiserie pe care le-au primit la plecare, fiind făcute în cuptoarele Brutăriei „Betleem”, care funcţionează în incinta Centrului Eparhial din Roman. (Pr. B.M.F.)