Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”, din Caraclău și-a serbat hramul principal

Duminică, 8 septembrie, Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”, din Caraclău, Protopopiatul Onești, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, praznicul „Nașterii Maicii Domnului” reprezintă hramul principal al acesteia. 

Sărbătoarea a debutat în ajunul praznicului, atunci când a fost oficiată slujba de Priveghere și a continuat a doua zi cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii pe o scenă special amenajată în curtea lăcașului de cult. La invitația maicii starețe, stavrofora Siluana Matei și a părintelui protosinghel Theodor Ambăruș, duhovnicul obștii monahale, au răspuns numeroși preoți de mir și ieromonahi, domnul primar al comunei Bârsănești, Gelu Botezatu, reprezentanți ai administrației locale și centrale, prieteni ai mănăstirii, iubitori ai podoabei Casei lui Dumnezeu. 

Sfânta Liturghie a fost săvârșită sub protia părintelui Nicolae Zaharia, protoiereu al Protopopiatului Onești, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul de fete al Parohiei „Sfânta Treime”, din Caraclău, coordonat de domnul Blănaru Fănică. În momentele specifice au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra obștii monahale, rugăciuni de cerere a milei și ajutorului lui Dumnezeu asupra școlarilor care vor începe cursurile unui nou an școlar, precum și rugăciuni de pomenire pentru ctitorii trecuți în veșnicie. 

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul slujbei, părintele protoiereu a vorbit celor prezenți despre bucuria ce se naște în sufletele celor care sunt aproape de un lăcaș de cult închinat Maicii Domnului, precum și despre importanța rugăciunilor pe care trebuie să le înalțe credincioșii către Maica Domnului, cea care mijlocește înaintea Fiului său pentru tot binele vremelnic și veșnic al acestora. Sfinția sa a îndemnat credincioșii la a împlini singura poruncă pe care Maica Domnului a dat-o oamenilor: „Faceţi orice vă va spune” (Ioan 2, 5) și i-a invocat la o introspecție, în vederea sesizării a cât de mult din aceste cuvinte au împlinit până acum.

În cuvântul de încheiere, rostit de părintele duhovnic, au fost aduse mulțumiri părinților care au participat la Sfânta Liturghie, precum și credincioșilor care, prin prezență și prin implicarea reală, înfrumusețează de fiecare dată hramurile mănăstirii. Mulțumiri speciale a adus sfinția sa și tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea și înfrumusețarea bisericii și a paraclisului din cadrul ansamblului mănăstiresc, fiind amintită, în mod aparte, familia domnului Ilie Mihai. 

Toți credincioșii care au luat parte la Dumnezeiasca Liturghie au fost ospătați cu bucate pregătite de maici și de creștini evlavioși ai satului Caraclău, apropiați ai mănăstirii. 

(Pr. Florin Robert B.)