Luna „Copilăriei” debuteză la Hârja, județul Bacău

Asociatia Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja întâmpină cu bucurie Luna Copilăriei prin activități dedicate tinerilor și copiilor. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, în zilele de 25 și 26 mai 2024, la Hârja s-a desfășurat prima ediție a unui frumos eveniment dedicat copiilor și tinerilor cu dizabilități.

Activitatea, organizată în parteneriat cu Asociația „Down Activ Moldova” din Botoșani, asociație dedicată și implicată în dezvoltarea abilităților de viață și a construirii de oportunități de dezvoltare pentru copiii și tinerii cu Sindrom Down, a avut loc la Hârja, unde s-au întrunit peste 85 de copii și tineri cu deficiențe din întreaga zonă a Moldovei istorice, părinți sau aparținători, terapeuți și președinți de la mai multe organizații non-guvernamentale care au răspuns  afirmativ invitației Asociației „Down Activ Moldova” de a se implica colaborativ și a participa la această activitate în cadrul  natural mirific de la Hârja. De asemenea, au participat și Asociația „Sindrom Down” Bacău, Asociația „Clopoțica” Onești, Școala Specială din Comănești și structura din Onești a acesteia, beneficiarii din cadrul Centrului Rezidențial a persoanelor vârstnice de la Hârja, precum și profesioniști ai Centrului de Recuperare Neuromotorie pentru copii și tineri cu dizabilități „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, Hârja.

Tinerii prezenți la eveniment au participat a două ateliere tematice prin care și-au antrenat creativitatea și simțul artistic. Primul dintre ele a constat în a coase cu lână colorată forme din lemn. În cadrul celui de-al doilea atelier, copiii au pictat cu vopsea acrilică ouă din lemn, pentru a marca perioada postpascală. Pentru a consolida echipa și a forma spiritul de colegialitate, în timp ce tinerii au pictat, din mână în mână a circulat o bilă cu flori albe din gips. Fiecare participant, de la copil la părinte și însoțitor, a pictat câte o floare, la final bila devenind o expresie palpabilă a bucuriei trăite în comuniune și în frumusețea diversității.

Aceste ateliere au urmărit să stimuleze motricitatea fină, să încurajeze abilitățile artistice și creative ale fiecărui copil, să mijlocească interacțiunea dintre beneficiarii mai multor asociații pentru copiii cu dizabilități, tinerii având posibilitatea de a-și face noi prieteni „speciali” ca și ei și să învețe să lucreze în echipă alături de oameni noi.  

Duminică, 26 mai 2024, după participarea la Sfânta Liturghie, participanții, tineri și părinți, au oferit un feed-back echipei de organizare, fiecare spunând ce i-a plăcut cel mai mult la ziua precedentă. Copiii cu dizabilități au vorbit în fața prietenilor și a părinților, ascultarea activă a celor din jur arătându-le că ceea ce spun este auzit și înțeles, stimulându-se libera exprimare în public. La finalul zilei a avut loc premierea primei ediții a acestui eveniment, tinerilor fiindu-le înmânate medalii, după care au mai primit încă una cu care să-și medalieze părintele însoțitor, argumentând de ce îl apreciază pe adultul de lângă el. Acest moment emoționant a atins inimile tuturor celor prezenți, fiecare având ocazia de a înțelege mai bine importanța oamenilor care ne sunt alături necondiționat. 

Echipa de organizare aduce mulțumiri speciale Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” – Hârja, care a fost gazda acestui minunat eveniment ce a venit în întâmpinarea zilei de 1 iunie, transformând un week-end din luna mai, într-o amintire vie, la care tinerii se vor gândi cu drag mult timp de acum înainte, căci acolo unde este Hristos, este doar binecuvântare și bucurie. Dumnezeu se ascunde în zâmbetul copilului.

Alexandra Drestaru - Voluntar al Asociației