Lucrările Simpozionului național de la Hârja s-au încheiat

La Hârja au continuat, astăzi, 2 octombrie, lucrările Simpozionului Național „Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate”. În cea de a doua zi a Simpozionului organizat de Asociația „Ștefan cel Mare și Sfânt”, cei prezenți au discutat despre rolul serviciilor integrate în viața persoanelor vârstnice din perspectiva a patru domenii de interes: medical, social, kinetoterapeutic și spiritual.

Perspectiva socială a fost descrisă auditoriului de către prof. univ. dr. Daniela Tatiana Șoitu, de la Facultatea de Filosofie și Științe Social Politice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Dna prof. univ. Daniela Șoitu a invitat pe toți cei prezenți la dialog pe tema raportării la beneficiari, în calitatea acestora de persoană, care-și dorește să fie prețuită: „Îmbătrânirea este un proces individualizat, iar serviciile sociale trebuie oferite în raport cu nevoile persoanei, dar și în funcție de ceea ce noi putem oferi. Există multe abordări teoretice menite să acopere tocmai această perspectivă individualizată asupra procesului de îmbătrânire”, a spus dna prof. Șoitu.

Parte din perspectivele teoretice la care a făcut referire primul interlocutor, au fost prezentate în detaliu de către dna conf. univ. dr. Denizia Gal, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Începând cu definirea noțiunii de Servicii Sociale Integrate, reținând faptul că acestea previn excluziunea, oferind persoanei oportunitatea de a primi tot ceea ce are nevoie într-un singur loc: „Persoana vârstnică trebuie să fie în centru atenției profesioniștilor, ofertanților de servicii, politicilor sociale”. Modelele teoretice analizate din perspectiva gerontologică permit „reumanizarea-resubiectivizarea persoanei, care din obiect al intervenției, redevine persoană.”

Perspectiva medicală a fost prezentată în intervenția dlui dr. Adrian Brânzaniuc, Director medical al Spitalului Municipal din Onești, care a subliniat faptul că „problemele cu care ne confruntăm în rezolvarea situației medicale a persoanelor vârstnice nu pot fi rezolvate fără implicarea directă a statului. ”

Abordarea medicală a fost continuată de cea din perspectivă kinetoterapeutică, realizată de către Președintele Asociației Kinetoterapeuților din Bacău, drd. Viorel Miron, care a adus în atenția celor prezenți scurte filme prezentând tehnici de intervenție folosite pentru recuperarea bolnavului cu dizabilități fizice.

Pr. Ilarion Mâță, președintele Asociației „Ștefan cel Mare” Hârja a abordat tema terapiei spirituale în viața persoanelor vârstnice: „Terapia spirituală vizează omul în integralitatea sa, fiind o soluție pentru rezolvarea crizei de identitate cu care se confruntă persoanele învârstă, care poate fi rezolvată prin refacerea legăturii sale cu Dumnezeu”. Părintele Ilarion Mâță a subliniat, de asemenea, necesitatea organizării unei asociații a terapeuților spirituali.

Partea a doua a evenimentului a debutat cu alocuțiunea dlui consilier Sorin Ailenei, reprezentant al Prefecturii Bacău, care a transmis participanților și organizatorilor felicitările din partea dlui Prefect Constantin Dorian Pocovnicu, pentru implicarea în problemele sociale cu care se confruntă România. „Atunci când vorbim despre asistenți sociali, preoți și medici suntem în fața unui trident care susține societatea noastră. Dacă preotul se preocupă de sănătatea sufletului, iar medicul de sănătatea trupului, atunci putem spune că asistentul social vindecă bolile societății”, a spus dl Sorin Ailenei.

La Simpozionul de la Hârja a fost prezent și dl Ilie Bârzu, consilier în cadrul Primăriei Bacău, care a avansat ideea necesității unui cadru legislativ prin care acțiunea Bisericii în domeniul social să fie susținută de către stat.

Bella România, unul dintre principalii susținători ai Simpozionului național organizat la Hârja, a fost reprezentată de către dra Georgiana Radu, Specialist marketing, care a prezentat strategiile de implicare socială practicate la nivelul întregii țări: „Acționând pentru stimularea responsabilității sociale, Bella România s-a implicat prin organizarea de campanii de informarea, optimizarea costurilor, stabilirea de parteneriate cu instituțiile implicate în oferirea de servicii sociale.”

În următoarea intervenție, dna Monika Caracuda, din partea Centrului rezidențial de îngrijire și asistență Căminul „Villa Orchidea”, Asociația „Benesse” din com. Răzvad, jud. Dâmbovița a prezentat auditoriului sistemul italian de organizare a serviciilor de îngrijire și asistență a vârstnicilor pe termen lung. Domnia sa a subliniat necesitatea colaborării și comunicării care trebuie stimulate la nivelul tuturor celor implicați în oferirea de Servicii sociale integrate acreditate.

Înspre finalul Simozionului, participanții au fost invitați să urmărească un film despre activitatea Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Hârja, realizat de Trinitas TV, prezentat de către părintele diacon Ciprian Ignat, secretar eparhial. „Filmul arată aspecte ale activității desfășurate la Hârja și este realizat cu sprijinul Patriarhiei Române, prin televiziunea Trinitas TV. Realizat cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, filmul face cunoscută activitatea socială a Asociației „Ștefan cel Mare”, actor activ implicat în oferirea de servicii sociale, la nivelul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.”

La final, dl prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, Decanul Facultății de Filosofie și Științe Social Politice din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, a prezentat volumul „Terapia spirituală – necesitate și actualitate în tratarea și consilierea persoanelor vârstnice” a părintelui Ilarion Mâță. „Lucrarea prezintă în prima ei parte tematica terapiei spirituale, iar cea de a doua are ca nucleu dur o cercetare sociologică, organizată riguros științific. Cercetarea a fost coordonată de dna Denizia Gal de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. (...) Părintele propune o Asociație a Terapeuților spirituali din România, ceea ce ne face să apreciem vocația de ctitor a părintelui Ilarion, care marchează multitudinea inițiativelor sale. Vreau să felicit Editura Filocalia, care, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim a publicat cartea aceasta care este un exemplu de profesionalism.” În încheiere, autorul, pr. Ilarion Mâță, a declarat: „În primul rând dau slavă lui Dumnezeu că mi-a dat sănătate și putere să susțin acest demers. Mulțumesc IPS Arhiepiscop Ioachim care m-a susținut spiritual. Mulțumesc familiei mele, care m-a susținut în toate activitățile în care m-am implicat, asumându-și alături de mine riscurile care apar atunci când primează implicarea profesională. Mulțumesc domnilor profesori, care m-au susținut în scrirea acestei cărți încât ea să fie de folos profesioniștilor din domeniu. Mulțumesc tuturor celor aici de față, echipei de la Hârja, care m-a sprijinit permanent suplinind absența mea, implicându-se în toate activitățile desfășurate aici. Îmi doresc ca toți cei care suntem aici să ne unim forțele și să facem o schimbare.”

Lucrările Simpozionului național „Modele de bune practici în asigurarea de servicii integrate” s-au încheiat cu scurte intervenții ale invitaților și dezbateri pe temele aduse în discuție sau colaterale. În asentimentul multora dintre cei prezenți, pr. Adrian Frunză, a apreciat că „Putem dezvolta astfel de comunități, ca cea organizată la Hârja, în orice localitate, dacă avem și sprijinul instituțiilor statului, care pot înlesni activitatea Centrelor sociale.”. În alocuțiunea sa, pr. Daniel Necula, Asociația Ortodoxă "Filantropia", Borca, Buzău, a apreciat că „Astfel de evenimente trebuie mediatizate, căci ceea ce se întâmplă aici trebuie cunoscut de către toată lumea, pentru că astfel răspundem celor care acuză Bierică de faptul că nu se implică în activitățile sociale atât de necesare.”.

La final, din partea IPS Arhiepiscop Ioachim au fost înmânate diplome de vrednicie celor care au susținut alocuțiuni în cadrul Simpozionului național de la Hârja, iar fiecăruia dintre cei prezenți le-au fost oferite diplome de participare.