Vineri, 25 aprilie 2025, în cea de-a treia zi a programului Olimpiadei Naționale de Religie, elevii olimpici au participat la Sfânta Liturghie, în preajma Altarului de vară al Centrului Eparhial dar și la un pelerinaj ce le-a oferit ocazia rară de a cunoaște mai în profunzime patrimoniul religios și cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, gazda competiției din acest an.
Însoțiți de cadrele didactice, dar și de ghizi puși la dispoziție de organizatori, pelerinajul a însemnat și o revizitare a trecutului, urmând calea memoriei, spre un eveniment crucial din istoria Bisericii Ortodoxe Române: recunoașterea autocefaliei. În mod providențial, peregrinarea duhovnicească s-a suprapus atât cu sărbătoarea “Izvorului Tămăduirii” cât și cu un moment aniversar, data de 25 Aprilie fiind cea în care se împlinesc 140 de ani de la recunoșterea de jure a autocefaliei de către Patriarhia Ecumenică dar și 143 de ani de la cea de facto, prin sfințirea Sfântului și Marelui Mir de la București, în anul 1882.
În prima parte a zilei, tinerii pelerini au pășit spre inima vie a eparhiei noastre, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” , unde au trăit bucuria participării la Sfânta Liturghie, în zi de sărbătoare a Izvorului Tămăduirii. În umbra bătrânei catedrale, slujba a fost pentru cei peste trei sute de elevi olimpici nu doar împlinire a unei datorii de credință, ci întâlnire în duh de comuniune. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Aghiasmei, oficiată de Înaltpreasfințitul Ioachim. Ierarhul a ținut apoi să îi felicite pe elevi pentru strădania lor, oferindu-le părinteasca sa binecuvântare.
În catedrala episcopală, elevii olimpici au fost întâmpinați de părintele Arhimandrit Andrei Ioniță, care le-a deschis ușile trecutului, biserica dezvăluindu-li-se oaspeților nu doar ca spațiu sacru și liturgic, dar si ca un martor tăcut al istoriei și loc prin care au călcat, cu pas smerit, nu mai puțin de patru sfinți din calendar.
Popasul duhovnicesc a inclus și o vizită la Fundația “Episcop Melchisedec Ștefănescu”, probabil cadrul cel mai potrivit pentru a celebra cei 140 de ani de autocefalie, aici fiind înmormântat vrednicul de pomenire Episcop, un model de credință și filantropie dar și cel care e socotit artizanul dobândirii autocefaliei.
În cea de-a doua parte a zilei, elevii au descins într-o nouă incursiune în trecut, spre muzeul etnografic “Casa Vladicăi” din Stănița, pășind într-o lume în care timpul pare să fi stat în loc, într-o experiență vie de descoperire a modului de viață, a valorilor și a sufletului satului românesc de altădată. Vizita a căpătat o strălucire deosebită, prin prezența Înaltpreasfințitului Ioachim, care a voit să le dăruiască oaspeților săi o bucurie aparte și o amintire adânc întipărită în suflet. Pentru câteva ceasuri, curtea casei muzeale a răsunat din nou de tinerețe, viață și speranță, ca un ecou adânc al vremurilor de demult dar și ca un semn de reînviere și reînnoire a unui legământ cu trecutul.
Pelerinajul s-a încheiat, în aceeași atmosferă de liniște și sacralitate, la biserica “Sfântul Nicolae”, vechea vatră sufletească a satului, un loc cu o îndelungată tradiție duhovnicească, sfințit de prezența unor mari duhovnici care au trecut pe aici de-a lungul vremii.