Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În data de 17 mai 2020, în Duminica a V-a după Paști, a Samarinencei, în ziua de prăznuire a Sf. Ap. Andronic și soția sa,Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Roman, în curtea Centrului Eparhial a fost oficiată Sfânta Liturghie de către părintele Arhim. Pimen Costea, Vicar Eparhial, alături de pr. Arhim. Serafim Huzdup, mare ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale și împreună cu un sobor de preoți și diaconi.  

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor, pentru prima dată după ridicarea stării de urgență, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a vorbit despre femeia samarineancă din Sihar, ca model de mărturisire a Evangheliei Domnului Hristos la toate popoarele pământului.

Dialogul cu Hristos la fântâna lui Iacov a produs o transformare radicală în sufletul femeii care, recunoscând că Hristos este mai mare decât patriarhul Iacov și că este proroc, s-a făcut vas ales, purtător de Apă Vie, mărturisind locuitorilor din Sihar dumnezeirea Iudeului peregrin și adăpându-i nu cu apă din fântână, pentru că-și uitase găleata în Sihem, ci cu apa cunoștinței pe care o dobândise din adevăratul izvor al harului – „Mesia care se cheamă Hristos” (Ioan 4, 25).

La finalul slujbei, Ierarhul a mulțumit tuturor credincioșilor pentru credința lor mărturisitoare și pentru participarea la Sfânta Liturghie.

Am credința că temperatura morală a credincioșilor în ceea ce privește limitele de restrângere socială nu a scăzut. Din Sfânta Liturghie trebuie să se ridice potențialitatea creării temperaturilor morale și spirituale. Cât despre virus, necredință și îndoieli care bântuie printre noi, putem să răspundem doar prin temperatura morală a sufletului nostru. Așa facem și noi astăzi. Ne întoarcem la biserică cu o temperatură morală ridicată și cu un dor de Sfânta Liturghie, de comuniunea cu Dumnezeu și cu semenii în duh și în rugăciune. Izvorul bunătăților adevărat este doar la Dumnezeu. Totuși în această lume este și potrivnicul diavol care face să bulverseze  lumea. Vă mulțumim și vă felicităm pentru maniera dumneavoastră și trăirea credinței din toată această perioadă mai specială în calitate de creștini adevărați si fiii duhovnicești ai noștri.

Chiriarhul a amintit și despre importanța redeschiderii bisericilor pentru slujbe cu participarea membrilor laici.

Din întâlnirea de astăzi iubiți credincioși vă rog să duceți duhul acesta irenic al bisericii noastre ortodoxe. Ortodoxia românească este cu adevărat necesară și foarte adaptabilă. Totuși din ea nu poate cumva să cadă sau să se schimbe ceva ea fiind un tezaur extraordinar lăsat de moșii și strămoșii noștri. Chiar dacă trebuie să păstrăm această distanță recomandată trebuie totuși să nu ne divizăm sufletește. Sperăm că la toate aceste probleme se va găsi un   răspuns sau soluții și se va instaura din nou pacea în inimile noastre, în lume și între popoare. Să binecuvânteze Dumnezeu acest nou început pentru a rămâne conectați la energia supremă pe care o dă Duhul Sfânt în Biserică. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Hristos a înviat!

Răspunsurile la strană au fost date de corala „Diaconia” a Catedralei Arhiepiscopale.

(pr. Daniel Ionel Marari)