Duminică, 1 ianuarie, în prima zi a Noului An, când creștinătatea ortodoxă prăznuiește Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos şi este cinstit Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în catedrala arhiepiscopală din Roman. În soborul de preoţi şi diaconi s-au aflat slujitorii Catedralei romașcane, iar răspunsurile liturgice au fost date de corala “Paraschevi” a lăcașului de cult mușatin.
La prima Sfântă Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare oficiată în anul 2017, mulţime de credincioşi s-au rugat alături de Arhipăstorul lor pentru a primi şi în noul an binecuvântarea Lui Dumnezeu.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Tăierii Împrejur a Domnului, despre personalitatea și însemnătatea Sfântului Vasile cel Mare și a explicat semnificația duhovnicească a Anului Nou.
“Preacucernici părinți, preacuvioase maici, iubiți credincioși și credincioase, dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru faptul că ne-a învrednicit sa fim în pragul acesta dintre ani împreună în Casa Domnului și de aceea am făcut slujbă de mulțumire specială după terminarea Sfintei Liturghii, știut fiind faptul că Biserica este prezentă prin slujitorii săi care aduc mulțumire Lui Dumnezeu pentru binefacerile care se revarsă de la Dumnezeu, în viața credincioșilor săi. Anul Nou este întotdeauna o dată, un eveniment care ne face să medităm mai profund la viața noastră în Hristos sau la activitatea de toate zilele, social-politică și economică, didactică sau învățătorească. Biserica nu poate fi insensibilă la toate aceste lucrări care se fac pentru binele comun sau pentru binele personal, pentru faptul că fiecare urmărește în viața sa să împlinească binele. Sf. Ap. Pavel spune ”nu fac binele pe care doresc să-l fac, ci mai curând fac răul pe care nu doresc să îl fac”, ceea ce înseamnă că viața noastră este aplecată mai ales în împlinirea răului decât a binelui. Uneori facem răul fără să ne dăm seama și aceasta mai ales în contextul societății confuze în care trăim, în care virtutea sau fapta bună sunt confundate cu răul, cu fapta rea“, a menționat, între altele, Ierarhul, în cuvântul său.
După încheierea Sfintei Liturghii au fost citite rugăciuni de mulţumire, iar credincioşii au fost binecuvântați de către Părintele Arhiepiscop, acesta urând “La mulţi ani!” tuturor celor ce poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.
(Pr. Daniel Marari)