Liturghie arhierească la Schitul "Sfântul Ilie" de la Berzunți

Credincioșii care s-au aflat la Schitul „Sf. Ilie” Berzunți în ziua hramului au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de care s-a aflat și părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. La slujbă au participat preoți, diaconi și mulțime de pelerini. În cadrul slujbei, monahul Timotei Răcășan  a fost hirotonit întru ierodiacon.

 

În cuvântul său Ierarhul a mulțumit credincioșilor pentru prezență și a îndemnat la sporirea credinței și la apărarea valorilor credinței strămoșești.

Iubiți credincioși și credincioase, dragii mei pelerini temerari, astăzi ați urcat pe acest munte, Carmel al pământului românesc, pentru a participa la slujba Sfintei Liturghii, care este și jertfă și mulțumire. Sperăm ca în fiecare an să ne regăsim aici noi cei care încercăm să ținem tradițiile și mergem în ritm cu calendarul Bisericii, cinstind sfinții lui Dumnezeu, cinstind evenimentele mântuitoare pe care Dumnezeu și Sfinții Părinți le-au presărat pe întreg parcursul anului.

Sfântul Proroc Ilie se bucură de o mare cinstire atât în iudaism, cât şi în creştinism şi chiar în islam, fiind socotit unul dintre profeţi.

În continuare, chiriarhul a adăugat:

Scopul și limita vieții noastre este îndumnezeirea. Dumnezeu nu este egoist, pentru că el dăruiește tot, căci toate sunt ale lui. Cine oprește ploaia? Sfinții lui Dumnezeu! Cine mută munții? Cel care are credință! Multe lucruri sunt cele pe care științific omul poate să le pătrundă, dar pe Dumnezeu nu îl putem cuprinde în definiții și în ecuații și nici cu mintea noastră limitată. Taina Lui pătrunde Taina sufletului nostru, iar noi, în calitate de ființe vii, conștiente de prezența Sa în noi, acceptăm cu dimensiunea credinței ce descoperă Dumnezeu pentru noi.

La final, părintele stareț Isaia Adragăi a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântare și l-a încredințat de toată dragostea și prețuirea sa.

***

Pe o culme de unde pot fi observate oraşele Moineşti, Târgu Ocna şi satul Livezi, Mănăstirea "Sf. Ilie" este un adevărat far duhovnicesc. Această responsabilitate nu este de ieri, de astăzi, ci îşi pierde începutul în timpuri greu încercate. Schitul este continuatorul unei foste vetre sihăstreşti a monahului Varnava, ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Din pricina haiducilor şi a tâlharilor care îşi aveau culcuşurile în codrii Berzunţiului, schitul a fost mutat la poalele muntelui, în apropierea satelor. Căci acolo putea fi apărat. Aşa s-a născut actuala mănăstire Sfântul Sava din comuna Berzunţi, judeţul Bacău.

Însă, locul fostei aşezări călugăreşti nu a fost uitat de către săteni. Pe platoul numit „Dealul Trei Hotare”, o mână de oameni cu dragoste mare, sub povăţuirea stareţului de la Sfântul Sava, au pus început unui nou schit. Responsabilitatea a fost preluată în anul 1996 de către Egumenul Isaia Adragăi care, în scurt timp, a ridicat o casă ce adăpostea un mic paraclis şi câteva camere.

Aflat la o altitudine considerabilă, fără drum de acces, într-o zonă izolată din toate punctele de vedere, schitul a devenit un loc căutat de iubitorii de linişte şi rugăciune. Pe spatele cailor şi a măgăruşilor a fost construit un adevărat complex monahal: biserică nouă, chilii, trapeză şi o bogată gospodărie. După anul 2000 a fost amenajat şi un drum forestier, care a înlesnit accesul spre schitul Sfântului Ilie.