Liturghie arhierească la Roman, în prima zi din Postul Nașterii Domnului

În prima zi din Postul Crăciunului a anului 2020, în Duminica Samarineanului milostiv, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat alături P.Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial și împreună cu un mic sobor de preoți și diaconi Liturghia Arhierească la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Cu acest prilej a hirotonit pe diaconul Teofil Roncea întru preot pe seama Parohiei Viișoara din Protopopiatul Onești. 

Vorbind despre Pilda Samarineanului milostiv, Ierarhul a adresat credincioșilor prezenți un prețios cuvânt de învățătură prin care a explicat că doar prin ajutorarea aproapelui ne putem mântui sufletele noastre. 

Prin expunerea parabolei Bunului samarinean, scopul lui Iisus nu este deloc acela de a opune lipsa de umanitate a preotului și a levitului bunătății samarineanului, care se gândește să îl ducă pe evreul rănit într-un loc în care să poată fi îngrijit. După cum Iisus nu a vrut nici să condamne antagonismul etnic și religios care exista între evrei și samarineni. Scopul Său a fost să proclame acest adevăr general valabil: aproapele meu nu este doar cel de același sânge cu mine, sau cel care trăiește în același loc cu mine, or are o credință apropiată de a mea; aproapele meu este, în fiecare clipă, cel pe care Dumnezeu mi-l scoate în cale; aproapele meu este cel pe care mi-l aduc aproape punându-mă în serviciul lui, chiar dacă el este un străin sau un dușman. Depinde de mine dacă un astfel de om este sau nu aproapele meu...Omul rămâne mereu, în fața lui Hristos, o personalitate complexă, completă și vie, constituind o lume în sine, care face obiectul atenție și bunăvoinței lui Dumnezeu. Astfel se descoperă Hristos însuși ca fiind primul bun samarinean: El este mereu aproape de oricare om pe care-l întâlnește, încât are pentru fiecare cuvântul sau gestul de care are nevoie. 

Tot acum, Chiriarhul a explicat că scopul adevărat și nemincinos al omului este să dobândească viața veșnică prin apropierea de Hristos. 

Suntem cu toții chemați să devenim slujitori ai Domnului, ai lui Hristos, să devenim ceilalți ai Lui, apropiații Lui. Suntem cu toții chemați să ne smerim voința în fața lui Hristos, care e mai puternică decât a noastră. Căci voința Domnului este cea care ne leagă, dar și cea care ne dăruiește libertatea. Când devenim robii Domnului, așa cum auzim când suntem chemați la Sfânta Împărtășanie, abia atunci suntem cu adevărat liberi, iar aceasta este rațiunea noastră de a fi. 

Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima duminică din Postul Nașterii Domnului a fost citită de P. Cuv. părinte Andrei Ioniță, exarh cultural. 

În cadrul Liturghiei a fost oficiată și slujba Parastasului pentru robii lui Dumnezeu: Bârlădeanu Constantin, Afloarei Mihai, Covatariu Mircea, Gavril Tatiana, Militaru Mihai, Irimia Clement, Teslaru Frăsina, Ghelase Vasile, Toma Ion, Lupașc Verginia; decedați în incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, secția ATI, în seara zilei de 14 noiembrie a.c. 

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a hirotesit întru duhovnic pe părintele Alexandru Stanciu și pe părintele Teofil Roncea. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „ Paraschevi” a catedralei romașcane.  (pr. Daniel Marari)