În Duminica a 28-a după Rusalii, a Sfinților Strămoși, când la pericopa Evanghelică a fost citită Pilda celor poftiți la cină , în străvechea Catedrală Arhiepiscopală din Roman ce poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași a fost oficiată Liturghia Arhierească.
IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Liturghia Arhierească în catedrala din orașul Roman. Alături de acesta au slujit un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat și numeroși credincioși romașcani.
În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a vorbit despre răspunsul pe care trebuie să îl dăm lui Dumnezeu prin mărturisirea dreptei credințe în vremuri de încercare.
Prin această chemare la Cina Domnului se înțelege faptul că Dumnezeu este cel care invită pentru ca ale Lui sunt toate cele ce există pe lume, inclusiv viața noastră care este darul lui pentru noi. Nu este important ceea ce realizezi în viață, ce este important este direcția în care mergi, și conștiința că toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit este de la Dumnezeu.
Ierarhul a vorbit și despre unicitatea Bisericii, ca loc de participare și pregustare a Cinei mântuitoare.
Noi nu trebuie să numărăm faptele pe care le împlinim în viața aceasta, deși facem multe eforturi din punct de vedere material sau spiritual să ajutăm pe aproapele nostru. Orice faptă a noastră este expresia lui Dumnezeu prin noi. În Crez ați mărturisit că Biserica este una, sfântă, sobornicească și apostolească: Biserica cea care se formează aici, pe pământ, pentru a accede în ceruri; Biserica cea din ceruri are pridvorul aici, pe pământ. Viața noastră este ca și o carte pe care o deschizi la început și te uiți la prefața ei, după care începi să citești ceea ce vrea să spună autorul. Așa este și cu viața noastră. Biserica de pe pământ ne face introducerea noastră în ceruri și dincolo este conținutul pe care fiecare suflet trebuie să îl afle și în care să își găsească odihna cea veșnică.
La Liturghia Arhierească de astăzi, din Catedrala Arhiepiscopala de la Roman, răspunsurile la strană au fost date corul psaltic „Daconia”.(pr. Daniel-Ionel Marari)