În perioada 22-24 iunie a.c., la Parohia închinată Sfântului Ioan Botezătorul din municipiul Bacău, a fost prilej de mare bucurie pentru credincioșii acestei comunități, dar și pentru toți creștinii băcăuani care au dorit să se roage și să se închine la moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi, ce au fost aduse de la Catedrala Episcopală din Huși, dar și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, adusă spre închinare în dimineața zilei de 23 iunie.
După aducerea odoarelor sfinte spre venerare și apoi a Sfintei Icoane a Maicii Domnului, ziua de 23 iunie a fost încununată, spre seară, de Conferinţa „Voi sunteţi prietenii Mei”, ce a fost susţinută de către PC Arhim. Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu PC Pr. Constantin Sturzu, consilier în cadrul Sectorului Comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor. Aceștia au vorbit pe rând celor prezenți despre prieteni și prietenie, explicând valoarea adevăratei prietenii făcute în spiritul jertfei și al ajutorului reciproc, spre unirea cu semenii și implicit cu Dumnezeu.
Evenimentul cultural-duhovnicesc a fost încheiat în ziua de 24 iunie, când prăznuim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Astfel, ziua a fost deschisă cu întâmpinarea Ierarhului de către soborul de preoți și mulțimea de credincioși, fiind continuată cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat pe organizatorii evenimentului și a vorbit despre provocările lumii contemporane, despre fenomenul migrației, dar și despre reîntoarcerea la Dumnezeu, ca singur și sigur garant al mântuirii neamului omenesc.
Vă felicit pe toți cei care ați venit pentru împlinirea acestei zile festive pentru biserică și pentru tradiția noastră ortodoxă, dar și pentru școală ca instituție și pentru cei care se pregătesc acolo. Școala nu poate fi despărțită de Biserică tocmai pentru faptul că școala s-a format în pridvorul bisericii și ele sunt unite ființial și dumnezeiesc. Aceste două embleme aduc prosperitate, înnoire și civilizație poporului român. Astăzi este foarte multă tulburare în lume, atâta instabilitate, atâta ură a unuia față de celălalt, ură între popoare și în sânul familiei. Trebuie să încercăm să oprim toate acestea pentru ca Dumnezeu să locuiască în noi. Doar El aduce comuniune și iubire. Binecuvântarea Domnului să se răsfrângă și asupra acelor care au plecat departe, pe alte meridiane ale pământului, care sunt în comuniune cu noi atâta timp cât ne rugăm pentru ei și ei se gândesc la cei de acasă, la moșii și strămoșii lor. Ziua de astăzi să fie un imbold pentru fiecare, un angajament în a urma calea Domnului și a împlini voia lui Dumnezeu.
La sfârşitul slujbei a avut loc premierea elevilor şi a profesorilor merituoşi din colegiile, liceele și facultățile băcăuane, fiecare primind din partea Părintelui Arhiepiscop diplome de merit și cărți. Cadrele didactice au fost felicitate și sfătuite părintește să își continue activitatea de formare și educare a noii generații.
Datorită profesorilor de religie și de celelalte materii, care încearcă să inoculeze în inima și mintea copiilor noștri tot ceea ce este frumos și ziditor, ulterior se va structura identitatea lor românească, ca membri ai unei societăți morale și bine educate. Tocmai de aceea le transmit tuturor profesorilor toată dragostea și prețuirea noastră, așteptând ca an de an să venim aici și să ajutăm pe tineri după posibilități, oferind acest stimulent chiar și material pentru ca ei să poată merge mai departe, să acumuleze ca o albină, culegând din florile cunoștinței tot ce au nevoie pentru identitatea lor ca români, ca oameni și credincioși, fii ai unei națiuni.
La final, preotul paroh Marius Popescu a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim în numele preoților slujitori, Ioan Apostu și Gelu Chiribău, și al tuturor enoriașilor, pentru bucuria pe care a făcut-o acestora prin prezența sa și binecuvântările oferite. (pr. Daniel Marari)