Liturghie arhierească la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Bacău

Vreme de trei zile Parohia „Sfântul Gheorghe” din Bacău se află în sărbătoare. Prilejuite de hramul bisericii, Zilele parohiei de anul acesta au fost prilej de organizare a diverse manifestări cultural-religioase. Seria manifestărilor a debutat sâmbătă, 21 aprilie, dimineață, cu aducerea icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, județul Neamț.În seara aceleiași zile preoți și credincioși băcăuani au luat parte la conferința „Înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale” (Psalm 102, 5), susținută de părintele Constantin Sturzu, consilier în cadrul Sectorului comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor și purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Duminică, 22 aprilie, cler și popor s-au rugat în cadrul Sfintei Liturghii ce a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Manifestările se vor încheia luni, 23 aprilie, cu oficierea Sfintei Liturghii din ziua pomenirii Sfântului Gheorghe, ocrotitorul parohiei.

În cadrul Zilelor parohiei Sfântul Gheorghe (21-23 aprilie 2018) din orașul Bacău, protopopiatul Bacău, sâmbătă, 21 aprilie 2018, a fost adusă pentru închinare și binecuvântare a sufletelor credincioșilor Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Giurgeni, județul Neamț.

În seara aceleiași zile, după slujba Vecerniei, părintele consilier Constantin Sturzu a susținut conferința „Înnoi-se-vor ca ale vulturului tinerețile tale” (Psalm 102, 5).

În ziua de 22 aprilie 2018, când creștinii ortodocși serbează Duminica Mironosițelor, IPS Părinte Ioachim,  Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani fiind întâmpinat cu flori, pâine și sare, semne ale ospitalității și dragostei creștine. Ierarhul a oficiat Dumnezeiasca Liturghie alături de părintele arhim. Pimen Costea, vicar-eparhial, pr. protopop Costică Busuioc și un sobor de preoți băcăuani, care au sporit bucuria credincioșilor și preoților slujitori ai parohiei "Sf. Gheorghe" - părintele paroh Gheorghe Chirica, părintele Ciprian-Ioan Ignat și părintele Constantin Gherasim.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre Sfântul Mucenic Gheorghe ocrotitorului parohiei:

Sfântul Mucenic Gheorghe este mereu aproape de creștinii municipiului nostru. Aici este o biserică, ce înflorește permanent, care are o tradiție și o istorie aparte. Atunci când intrați în ea vă întâlniți cu Dumnezeu și cu cei pe care îi chemați în rugăciunile dumneavoastră. Sfântul Gheorghe, ocrotitorul bisericii acesteia, este apărătorul tuturor celor care se roagă cu credință la el și care fac parte din Biserica Lui Hristos.

Părintele Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, a rostit un cuvânt în care a tâlcuit pericopa evanghelică ce a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii.

Avem mugurii Învierii fiecare dintre noi, pentru că Hristos cel mort și Înviat se dăruiește precum sfinților apostoli din Potirul iubirii, pe care El ca Dumnezeu L-a revărsat peste noi încă de la începutul lumii. Piatra de credință a Bisericii este Învierea din morți a Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos, arătând prin aceasta că este iubirea jertfită, răstignită, dar în același timp este iubirea Preasfintei Treimi. Hristos pentru noi, umanizează dumnezeirea și îndumnezeiește umanitatea. Iubirea femeilor mironosițe arată că Iubirea este mai puternică decât moartea.

La final, părintele paroh Gheorghe Chirica a mulțumit Ierarhului și tuturor invitaților și credincioșilor pentru prezență.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic ”Filomelos” din Onești, dirijat de d-na prof. Paula Cautiș.

Parohia Sfântul Gheorghe din Bacău este cunoscută pentru programul social filantropic care se desfășoară prin intermediul așezământului "Samarineanul milostiv", unde 27 de copii din familii defavorizate primesc zilnic o masă caldă, dar și prin multitudinea de programe catehetice (serile duhovnicești), culturale (pregătire suplimentară la materiile școlare, ore de șah și pictură pe sticlă) și spirituale (conferințe duhovnicești lunare), care se desfășoară aici pe întreg parcursul anului. (pr. Daniel Marari)