Liturghie arhierească la hramul de iarnă al Parohiei romașcane Precista Mare

În ziua de serbare a Sfântului Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, duminică, 12 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Precista Mare din Roman, cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș.

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, credincioșii romașcani au avut bucuria de a se întâlni în comuniune de rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Precista Mare cu prilejul celui de-al doilea hram, închinat Sfântului Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. La acest ceas de rugăciune, alături de Ierarh, s-au aflat în sobor preoții slujitori ai acest sfânt chivot romașcan, preoți și diaconi invitați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul psaltic Filomelos, dirijat de doamna Cautiș Paula.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța rugăciunii în viața bisericii în acest context sanitar, subliniind inițiativa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a așeza anul 2022 sub semnul celei mai înalte virtuți care împlinește viața comunitară liturgică a creștinului.

În acest context pandemic este foarte important să accentuăm duhul rugăciunii, duhul liturghiei, ca toate celelalte răutăți să se îndepărteze de noi. Așa cum am consemnat și în pastorala de sărbătoarea Crăciunului, care va fi citită anul acesta de către preoți în ziua Sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a așezat anul 2022 sub semnul rugăciunii. Aceasta pentru că nimic nu se poate face fără rugăciune, fără convorbirea interpersonală cu Dumnezeu. În mod deosebit noi comunicăm cu Dumnezeu prin cuvânt, iar prin acest cuvânt noi trebuie să facem să vibreze inimile tuturor celor care sunt în comuniune de rugăciune cu noi, fiind asemenea unor flori spirituale pe care să încercăm să le așezăm cu recunoștință înaintea lui Dumnezeu. Să rămânem fii ai luminii pentru a putea trăi dimensiunea sacră a Liturghiei și a ajunge la întâlnirea cu Hristos!.

Totodată, Înaltpreasfinția sa a făcut referire la semnificația teologică a păcii pe care Dumnezeu o împărtășește celui care se roagă, arătând particularitățile acestui dar al Duhului Sfânt, primit de credincioși în Liturghie:

Astăzi am trăit momente cu totul profunde în Liturghie și parcă a coborât cerul pe pământ în această biserică, ascultând acordurile corului Filomelos care se străduiește să dea viabilitate nu numai colindului sau liturghiei, ci vieții bisericești în sine, deoarece viața bisericească este viața în Hristos. Dacă Hristos, la plinirea vremii, a adus pacea pe pământ și a zis că pacea Lui nu este aceeași cu pacea oamenilor, vă îndemn să rămâneți în pacea lui Hristos, mai ales că în Liturghie preotul slujitor se întoarce către popor și spunând „Pace vouă!”, împărtășește pacea hristică, iar comunitatea primește această pace, care este altceva decât încercăm noi să obținem, în mod firesc, în familie sau societate.

Tot în această zi de hram, pentru a împlini trăirea în comuniune de rugăciune a credincioșilor din Parohia Precista Mare, corul Filomelos a susținut un concert de colinde anticipând sărbătoarea Crăciunului și aducând bucurie în inimile celor prezenți. Arătând rolul pe care îl poate avea un cor în viața comunității ecleziastice, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit membrilor grupului Filomelos și a apreciat implicarea lor misionară și prezența în multe parohii din Eparhie, fiind asemenea sfântului călător cinstit în această zi:

Duminica de astăzi face deja începutul sărbătorii Crăciunului pentru că în calendar o regăsim numită Duminica Sfinților Strămoși, în acest an fiind corelată cu sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni. Sfântul Spiridon a avut mai ales o simțire teologică înaltă, întărind prin viața sa cuvântul lui Evagrie Ponticul care spune că nu cel care studiază teologia intră în dialog cu Dumnezeu, ci cel care se roagă. Am putea spune că și tinerele care fac parte din acest cor urmează aceeași trăire, ele nefăcând misiune pentru că sunt studente la Facultatea de Teologie, ci pentru că au plecat spre Hristos dintr-o credință lăuntrică lucrătoare prin iubire. Iubind pe Hristos, ele transmit un mesaj care vorbește despre  teologia trăită personal.

Mulțumesc membrilor corului Filomelos care sunt angajate la această frumoasă misiune de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu, prezentat în formă cântată, transfigurând inimile celor care îl ascultă.

La finalul concertului și al sărbătorii de hram, preotul paroh Dan Alexandru Antoce, în numele comunității parohiale, a mulțumit Ierarhului și corului Filomelos pentru bucuria împărtășită în această zi de hram credincioșilor.