În ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel la biserica ce le poartă numele din Parcul „Cancicov” a municipiului Bacău a fost prilej de mare sărbătoare prin oficierea Sfintei Liturghii de către Părintele Arhiepiscop Ioachim, chiriarhul locului. Acesta a fost însoțit în rugăciune de un sobor de preoți băcăuani care au răspuns la invitația preoților slujitori de la biserica din urbea băcăuană. Tot acum credincioșii prezenți au avut marea bucurie de a se închina la racla cu sfinte moaște de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman aduse încă de duminică, 24 iunie, precum și la moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul de la Mănăstirea Văratec din județul Neamț.
Dimineața zilei de pomenire în Biserica Ortodoxă a Sfinților Apostoli Petru și Pavel a adunat, în pofida unei vremi ploioase, mulțime de popor care a ales să fie în rugăciune și comuniune cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Pe toată perioada slujbei credincioșii au trecut pe rând și s-au închinat la racla cu sfinte moaște de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, precum și la moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul aduse de la Mănăstirea Văratec din județul Neamț cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În cuvântul său Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a vorbit celor prezenți despre multiplele alegeri pe care le face Dumnezeu cu fiecare dintre oameni pentru ai face sfinți și mărturisitori ai dreptei credințe.
Din sărbătoarea de astăzi învățăm un lucru și anume acela că trebuie să fim martori și mărturisitori. Apostol înseamnă a fi trimis la misiune și misiunea sa este de a face cunoscut cuvântul Lui Dumnezeu în lume, de a face cunoscută prezența Lui în lume pentru ca noi să avem o identitate și să ne putem defini în contextul acesta al vieții care uneori ne pare a fi lugubră și plină de himere, să ne constituim ca o comunitate în care, fiind în dialog ziditor, putem cunoaște pe celălalt ca fiu al Lui Dumnezeu în perspectiva mântuirii. Calea Mântuirii trebuie să fie cu și în Hristos în puterea Duhului Sfânt. Ei bine, învățăm a fi martori și mărturisitori fiind astfel apărători ai tuturor valorilor creștine pe care ni le-au dat moșii și strămoșii noștri și care sunt păstrate autentic și conservate de către Biserică și le etalează atâta vreme cât oamenii sunt receptivi și vin să caute aceste valori care ajută fiecăruia spre a împlini voia Lui Dumnezeu
La încheierea slujbei Ierarhul a premiat copiii câștigători ai concursului interdisciplinar Cultură și Spiritualitate românească din categoria Religie-Limba și Literatura Română derulat prin Inspectoratul Județean Bacău.
La final, preotul paroh de la această unitate de cult a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și rugăciune, precum și maicii starețe Iosefina Giosanu care a venit alături de corul mănăstirii Văratec care a dat răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie. (pr. Daniel Marari)