Liturghie arhierească în Duminica a XXII-a după Rusalii, la Roman

Duminica a XXII-a după Rusalii a fost serbată la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman într-un mod aparte. IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de soborul preoților și diaconilor slujitori în lăcașul istoric de cult, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească.

În cuvântul său, părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre parabola Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr:

Preacuvioși părinți, preacuvioase maici, drept măritori creștini, biserica noastră ne aduce în atenție parabola Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. Această parabolă este unică, prin mesajul pe care ni-l transmite. Lazăr și bogatul nemilostiv mor amândoi, însă soarta lor în lumea de dincolo este total diferită de ceea ce au trăit în această lume. Este un plan răsturnat, care reliefează o realitate neașteptată, dar care, de fapt, nu este altceva decât continuarea în veșnicie a stării spirituale, a vocației și lucrării spirituale din lumea aceasta. Săracul, care s-a umilit în lumea aceasta îndurând neajunsurile, dar păstrându-și sufletul curat pentru a-l umple de prezența lui Dumnezeu, s-a bucurat de acest preaplin de har în sânul lui Avraam, iar bogatul, care și-a risipit darul vieții hrănindu-și simțurile hedonist în viața pământească, uitând de Dumnezeu, ajunge după moarte și mai departe de Dumnezeu, la marginea existenței, acolo unde te aruncă fuga irațională de Dumnezeu și iubirea egoistă.

Ierarhul romașcan a vorbit și despre importanța asumării vieții spirituale a fiecărui creștin care își pune serios problema mântuirii.

Această parabolă este în cu totul alt ton decât cele care prezentau vindecări și iertări, atât de frecvente în Evanghelia după Luca. Aici este un avertisment serios. Bucuria egoistă trăită în această lume va avea drept consecință negativă suferința pe lumea cealaltă, în vreme ce, din contră, sărmanul, care va suferi în lumea aceasta, acolo se va bucura de toate din plin. Sensul parabolei este pe cât de clar, pe atât de simplu, încât nu mai are nevoie de nicio explicație...  De remarcat este faptul că bogatul din această pericopă evanghelică nu pare înrăit în mod deosebit, sau crud: el a păcătuit prin neglijență, căci nu i-a dat atenție lui Lazăr. Concluzionăm așadar că Hristos nu ne va reproșa la judecată că ne-am închis inima în fața problemelor nefericiților, ci ne va reproșa că am fost prea neglijenți și prea egoiști pentru a ne gândi să ne deschidem spre problemele celorlalți.

 De asemenea, Părintele Arhiepiscop a compus și un poem liric intitulat: Contrast continuu, pe care l-a rostit la finalul Liturghiei. Răspunsurile la strană au fost date de corala “Paraschevi” a catedralei romașcane.

(Pr. Daniel Ionel Marari)