Cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 26 – 29 iunie, în parohia „Sf. Apostoli” din incinta Spitalului Municipal Bacău a avut loc un amplu eveniment cultural-duhovnicesc sub titlul “Bacăul sub binecuvântarea sfinților”.
Multitudinea de acțiuni liturgice și cultural-catehetice, coordonate de pr. Paroh Constantin Abageru și pr. Romel Zaharia, sub directa îndrumare a Protopopiatului Bacău, a debutat duminica, 26 iunie, in jurul orei 18.00, când o delegație a Arhiepiscopiei Tomisului, în frunte cu IPS arhiepiscop Teodosie, a adus spre închinare moaștele Sf. Ap. Andrei, apostolul românilor. Alături de acestea, au fost aduse, tot atunci, moaștele Sf. Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Zilele următoare s-au desfășurat sub semnul rugăciunii și al cuvântului mărturisit, programul liturgic fiind completat de o serie de conferințe susținute de către pr. arhim. Pimen Costea -vicar eparhial si de pr. arhim. Hrisostom Rădășanu -consilier pe probleme de educație al Arhiepiscopiei Iașilor. Tot aici, a avut loc și festivitatea de premiere a elevilor ce au obținut rezultate deosebite la Olimpiada de Religie.
Prezența Ierarhului Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în ziua de cinstire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, unde sub protia Sa a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a înmiresmat și încununat aceste zile de intensă trăire duhovnicească, dezvoltând și mai mult religiozitatea băcăuanilor, care au fost prezenți pentru a primi ajutorul Sfinților și nectarul harului oferit prin binecuvântare de Chiriarhul locului. În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni speciale pentru tinerii care, în această perioadă, se află în pragul unor examene definitorii pentru viitorul lor. De asemenea, a fost oficiat și un parastas pentru ctitorii bisericii parohiale.
În cuvântul de învățătură Părintele Arhiepiscop a spus:
Rămâneți în Biserica lui Hristos, în această instituție divino-umană, oricât de mute ispite vom avea de înfruntat. Noi suntem întemeiați pe temelia apostolilor. Fiecare din noi putem fi un nou Petru sau un nou Pavel. Nu trup și sânge, adică nu biologicul din noi, recunoaște existența Lui Dumnezeu, ci partea cealaltă din noi, adică sufletul.
Petru după ce a fost înzestrat cu putere de sus, la Rusalii, împreună cu alți apostoli, au plecat în toată lumea pentru a promulga, pentru a propovădui ceea ce este Dumnezeu pentru noi și ceea ce este Iisus, care a venit la plinirea vremii, să reorienteze oamenii către o altă gândire, către un alt liman care ne situează în ceea ce este dincolo de lumea aceasta, dincolo de istorie.
Atunci când intrăm în biserică ne simțim ontologic legat de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care a venit să ne mântuiască și să ne ducă în Împărăția Lui Dumnezeu. Astăzi noi învățăm că trebuie să avem conștiința prezenței lui Dumnezeu în noi și a apartenenței noastre la Biserică.
În încheiere, preotul paroh Constantin Abageru, a mulțumit Ierarhului pentru prezența Sa în mijlocul comunității unde păstorește, părintelui protopop, tuturor preoților ce au format impresionantul sobor, enoriașilor săi și tuturor credincioșilor care au venit pentru a se închina la Sfintele Moaște. În aceste zile s-au perindat spre închinare, peste zece mii de pelerini din Bacău și din împrejurimi.
Deși Sfintele Moaște trebuiau să plece din Bacău spre zona Dobrogei imediat după terminarea Liturghiei; din pricina rândului foarte lung de închinători ce s-a format, acestea au plecat spre Tomis, în dimineața zilei următoare, fiind conduse de către o delegație coordonată de Părintele Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău.
(Pr. Daniel-Ionel Marari)