Liceul Teologic din Roman, prezent la Zilele ”Episcop Melchisedec Ștefănescu”

Luni, 14 mai 2018, în cadrul manifestării Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XVIII-a, Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” a găzduit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, două manifestări de factură culturală și didactică, pe parcursul cărora s-a evocat atât personalitatea ilustrului ierarh romașcan, cât și semnificațiile împlinirii unui secol de unitate națională a poporului român. Ambele evenimente s-au bucurat de prezența Întâistătătorului Eparhiei.

 

     Luni, 14 mai a.c.  la Centrul de Informare „Dimitrie Matcaș” din incinta instituției de învățământ, începând cu ora 13.00, au început lucrările celei de-a XVIII-a ediții a Simpozionului interjudețean „Melchisedec Ștefănescu, ierarh cărturar”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a consilierilor și inspectorilor de la Centrul eparhial, a cadrelor didactice și a elevilor seminariști.

Suntem la cea de optsprezecea ediție a Zilelor Melchisedec. În fiecare an ne-am străduit să prezentăm câte una dintre laturile care au fost preferate sau au fos în programul spiritual, cultural și administrativ al fostului Episcop. La Episcopia Hușilor el a fost corifeul sau cel care a luptat foarte mult pentru Unirea țărilor române într-un singur stat independent. Bineînțeles, el a fost cel care la vremea respectivă a marcat timpul său cu acest deziderat. El a fost prezentat ca păstor, misonar, bun administator, făuritor de manuale și organizator de școală românescă. El intră în panteonul de suflet al tuturor românilor de pretutindeni, cei care păstrează vie personalitatea sa. Acest episcop devine o personalitate nemuritoare și un vizionar cu totul aparte. Din opera sa dacă gustăm putem deveni izvor curat. Trebuie ca noi înșine să devenim acele izvoare vii de har și de binecuvântare.

    După cuvântul de binecuvântare pe care Chiriarhul locului l-a rostit, urând bun venit invitaților, s-au prezentat, de către doamna profesor Ana Bobu, datele Concursului și Simpozionului Melchisedec – ediția 2018.

O serie de alocuțiuni de factură științifică au aureolat întâlnirea, conferindu-i o solemnitate academică. Astfel, au luat cuvântul Pr. Dr. Crețu Andrei, ce a evocat activitatea ierarhului Melchisedec la Huși, apoi domnul Laurențiu Chiriac – specialist în cadrul Complexului Muzeal județean Vaslui și pr. Prof. dr. Florin Țuscanu au prezentat activitatea preoților de armată în perioada 1916-1918.

Idealul unionist din perspectiva Episcopului Melchisedec a fost prezentat în cadrul unei alocuțiuni de către prof. dr. Ovidiu Trifan, apoi după prezentarea volumului ”Carte de aur a Marii Uniri” de către prof. Bobu Ana, profesorii de religie romașcani și-au prezentat contribuțiile la cercetarea metodico-științifică privitoare la chestiuni desprinse din istoria Marii Uniri de la 1918.

Concomitent cu această acțiune, elevi seminariști din patru instituții de marcă ale învățământului teologic nemțean, Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Liceul Teologic Ortodox ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”-Piatra Neamț, Liceul Teologic ”Cuvioasa Parascheva”-Agapia și Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman au participat la un atelier de muzică bizantină, ce a avut ca scop pregătirea vecerniei pomenirii Sfântului Iacob Putneanul, dar și a unui repertoriu de piese cu conținut patriotic, într-un veritabil laborator de comuniune, constituit de Corala Sfinților Nemțeni, cum a fost denumită corala reunită a elevilor seminariști de către Înaltpreasfințitul Ioachim, în cadrul căruia bagheta dirijorală a revenit unor elevi talentați din cele patru instituții.

Evenimentul cultural a continuat la ceas de seară, când la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din urbea mușatină a fost oficiată slujba Vecerniei, iar răspunsurile la strană au fost date alternativ de cele patru coruri după partituri prelucrate în cadrul atelierului de muzică bizantină desfășurat în prima parte a zilei la Liceul Teologic. Slujba Vecerniei a fost urmată de un Recital de muzică patriotică, la sfârșitul căruia a vorbit, din partea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, doamna profesor Elena Preda, inspector școlar de disciplina istorie.

Vă aduc respectul instituției pe care o reprezint pentru că sunteți piatra de temelie a educației creștine, pentru că voi tinerii, orice va spune sau va crede lumea, aveți datoria mai mare decât noi. Voi duceți cuvîntul, duceți și muzica, duceți și acel mesaj către sufletul oamenilor. Este primul centenar al Marii Uniri a României Mari. Credința, limba română, istoria și nu în ultimul rând eroii pe care voi îi slăviți și îi cântați constituie elementele ancoră ale identității noastre.

​Înaltpreasfințitul Ioachim a felicitat pe toți cei implicați din cadrul instituției de învățământ care au reușit să creeze acest moment artistic menit să aducă în inimile celor prezenți sentimentul patriotic și apartenența la identitatea națională.

Avem prezente în această seară două istituții care sunt Școala și Biserica, acestea sunt paradigmatice pentru neamul românesc. Școala dacă se deschide în numele Lui Dumnezeu atunci evident că toate celelalte se fac bine. Vă felicităm pe toți cei care ați creat această sărbătoare. Iată că de cîțiva ani ducem povara acestei zile care se împlinește din ce în ce mai frumos, ceea ce înseamnă că perspectiva și formarea elevilor noștri este bună. Vă așteptăm din an în an să aduceți acest frumos cadou moșilor și strămoșilor noștri și cu voi, noi dăm perspectivă viitorului, ceea ce însemană că românii noștri își vor structura peste veacuri identitatea, spritualitatea, cultura și civilizația, dacă vom păstra această legătură cu Dumnezeu. Cultura europeană și mondială este de sorginte creștină. Să fiți în contiunare apostolii, apărătorii, apologeții dreptei credințe și ai valorilor noastre naționale, a spus Ierarhul în cuvântul Său.

Totodată, la finalul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit celor 55 de membri ai celor patru corale Diplome de participare și câte un volum închinat Sfintei Parascheva, intitulat „Cultul Sfintei Parascheva în Ortodoxie”, iar celor trei inspectori școlari prezenți și profesorilor coordonatoril ai corurilor, câte un volum dedicat ierarhului omagiat în aceste zile, intitulat „Melchisedec Ștefănescu, calea spre sfințenie”, apărut recent la Editura „Filocalia” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.