IPS Ioachim a slujit de sărbătoarea Rusaliilor la Roman

Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare care încununează suita de praznice împărătești generate de Întruparea Mântuitorului, a fost serbată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman prin oficierea de către Părintele Arhiepiscop Ioachim a Sfintei Liturghii urmată de Vecernia plecării genunchilor și apoi de sfințirea crenguțelor de tei.

Sărbătoarea Rusaliilor, a Cincizecimii sau a Pogorârii Duhului Sfânt, a fost serbată în curtea Catedralei Eparhiale prin oficierea de către Părintele Arhiepiscop Ioachim a Dumnezeieștii Liturghii. Împreună cu Înaltpreasfinția Sa a slujit  P. Cuv. părinte Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, alături de părinți și diaconi ai Catedralei romașcane.

În cuvântul rostit în cadrul slujirii euharistice, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, explicând lucrarea Duhului Sfânt în Biserică pentru mântuirea lumii.

Astăzi este ziua bisericii noastre, ziua ei ca naștere în lumea aceasta văzută. Duhul Sfânt, de care depind toate și viază toate, prin care trăim și noi în lumea aceasta prin providența lui Dumnezeu, îl sărbătorim astăzi când reamintim acel eveniment unic în istoria umanității, a creației universale când s-a pogorât ca în chip de limbi de foc peste sfinții apostoli care erau reuniți într-un sinedriu din Ierusalim, așteptând ceea ce le promisese Invățătorul lor etern, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, după ce a plecat la Cer. Rusaliile pe care le sărbătorim an de an reprezintă un moment privilegiat al existenței noastre, în care vedem însuși rostul calendarului liturgic, care este orientat în întregime de la venirea lui Iisus, către venirea Duhului Sfânt. Pogorârea Duhului Sfânt este atât efectul întrupării Mântuitorului, cât și sensul profund, substanța însăși a Sfintei Euharistii, taină pentru care suntem și astăzi aici împreună. Căci Taina Sfintei Euharistii nu este altceva decât darul, permanența și reînnoirea Duhului Sfânt în viața noastră, în adâncul sufletului fiecăruia dintre noi, în comunitatea noastră, sub adumbrirea Căruia suntem cu toții chemați să trăim... Duhul Sfânt a pogorât asupra apostolilor, asupra martorilor Învierii, dar și asupra credincioșilor adunați în rugăciune întru numele Domnului. Aceasta este Biserica! De aceea spunem că la Rusalii s-a născut Biserica. În această zi, la Ierusalim, Biserica și-a început istoria, viața sa, care duce către Ierusalimul ceresc, în veșnicia Împărăției lui Dumnezeu, unde oamenii se vor afla în deplină comuniune cu Dumnezeu.

Chiriarhul a explicat că doar prin Duhul Sfânt omul ajunge la asemănarea cu Creatorul său.

În lumina Duhului Sfânt, omul este în acelaşi timp în Hristos şi cu Hristos. Prin Hristos, Care este „Faţa umană a Tatălui“, omul devine capabil să întâlnească pe orice semen al său ca pe o persoană angajată în perspectiva asemănării cu Dumnezeu... Puterea iubirii trebuie să fie asumată în libertatea Duhului, ca o forţă creativă, dinamică şi chinonică, ce ajută pe om să realizeze comuniunea interpersonală, condiţie sine qua non pentru accederea în comuniunea sfinţilor, „prietenii şi casnicii lui Dumnezeu“. 

Tot acum, a rostit și poemul conceput de Înaltpreasfinția Sa și publicat în volumul Creație și re-creație la Editura Filocalia.

https://eprb.ro/paracletul

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Ioachim, alături de clericii prezenți, a oficiat Slujba Vecerniei din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, în cadrul căreia s-au citit cele șapte rugăciuni speciale, de invocare a Sfintei Treimi și Rugăciunea a opta (a plecării capetelor).

 La final au fost binecuvântate ramurile de tei pregătite dinainte, Ierarhul explicând semnificația folosirii în cult a ramurilor din diverse specii de arbori.

Aceste ramuri pe care le împărțim astăzi reprezintă simbolul Sfintei Treimi, care dorește să purifice întreaga umanitate, fiecare din arbori având doar trei litere, asemenea persoanelor Preasfintei Treimi. Noi în general folosim în România, pentru a sfinți la acest mare praznic, frunzele de tei, nuc, dar și de fag. Să rămânem cu toții sub acoperirea Duhului Sfânt toată viața noastră.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la acest praznic împărătesc de corala „Diaconia”.

...

Sfintele slujbe, la care au participat şi credincioşii mireni, au fost săvârșite în aer liber, în proximitatea bisericii, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii noului coronavirus.

(pr. Daniel Ionel Marari)