IPS Ioachim a resfințit biserica din filia Putini a Parohiei Buda Răchitoasa

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul comunității din satul Putini, filie a Parohiei Buda Răchitoasa din Protoieria Bacău, pentru a resfinți biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” și pentru a binecuvânta sfârșitul lucrărilor de înălțare a așezământului social ocrotit de către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Alături de ierarh s-au aflat preoți ai parohiile învecinate coordonați de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, autorități locale, oameni de bine care au ajutat la finalizarea acestor lucrări de consolidare, reamenajare și zidire, precum și credincioși ai comunității și nu numai. Momentul sfințirii a avut loc seara, după săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu Litia.

Lucrările de reparații și construire au fost făcute din inițiativa părintelui paroh Benone Marchidan, care, ajutat de binefăcători, a reușit să redea comunității o biserică de zid în veșmânt nou, precum și un așezământ care să răspundă nevoilor sociale ale credincioșilor din acea zonă.

În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre biserica înnoită, ca mijloc de comuniune a omului cu Dumnezeu, îndemnând poporul în a urma preotului pentru a se regăsi astfel cu Iisus Hristos:

„În biserica înnoită coboară Cerul pe pământ, iar noi urcăm în corabia aceasta care adună pe toți naufragiații de pe oceanul vieții, pe toți care vor să urce în corabia care evident merge purtată de Duhul Sfânt către profunzimile lui Dumnezeu. Astăzi considerați că este botezul acestui sfânt locaș, ca și botezul unui copil pe care îl pregătim pentru a fi cărămidă și mădular viu și conștient în Trupul tainic al lui Hristos, care este Biserica. În această biserică, frumos restaurată și împodobită cu icoane a fost înnoită Sfânta Masă, ea devenind un Cer coborât la om. Să aveți conștiința prezenței lui Dumnezeu în lucrarea preotului care este rânduit canonic să răspundă la nevoile spirituale, sfințitoare și învățătoare ale frățiilor voastre și totodată, dumneavoastră în calitate de fii și fiice ale Bisericii să ascultați de el pentru a avea identitate în Iisus Hristos.”

Pentru râvna depusă și jertfa neîntreruptă în ogorul mântuirii, spre a înnoi haina sfântului locaș și pentru a susține comunitatea prin activități socio-culturale, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit întru iconom stravofor pe părintele Benone Marchidan și a oferit distincții de vrednicie celor care au susținut edificarea acestor proiecte, îndeosebi domnului Mârzac Valentin, primarul Comunei Colonești și domnului Morar Valentin, primarul Comunei Răchitoasa. Despre bucuria comunității și oferirea distincțiilor de către ierarh a relatat în cuvântul său, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche:

„Astăzi la parohia Buda Răchitoasa, filia Putini, în biserica “Adormirea Maicii Domnului” și la casa praznicală ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este o mare binecuvântare și o zi de sărbătoare, în care, după 21 de ani de păstorire în această parohie, părintele Marchidan Benone, un părinte bun colaborator al Centrului eparhial și al Protopopiatului Bacău s-a învrednicit de cinstea aceasta de a duce la bun sfârșit lucrările care s-au săvârșit la înnoirea sfântului locaș și la ridicarea acestei case praznicale. Iată că la duminica a XVIII-a după Rusalii, la sărbătoarea pescuirii minunate, părintele a prins comunitatea în mrejele dulci ale credinței și în dragostea de sfintele lăcașuri, drept pentru care Înaltpreasfinția Voastră ați binecuvântat să i se ofere o distincție care să ateste grija, dragostea și împreună lucrarea cu enoriașii acestei parohii, drept pentru care i se conferă astăzi rangul de iconom stavrofor și pentru aceasta vom da citire gramatei chiriarhale”.

De asemenea, părintele paroh a vorbit celor prezenți despre bucuria prezenței chiriarhului, precum și despre binecuvântarea lui Dumnezeu revărsată peste aceasta comunitate în cei 12 ani în care s-au derulat ample lucrări:

„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm întru ea! În acest timp de vecernie și în această zi binecuvântată ne bucurăm să vă avem în mijlocul comunității, Înaltpreasfinția Voastră. Cu siguranță cred că sufletul credincioșilor din această comunitate a fost însetat de cuvântul ierarhului lor și dornic de a vedea o lucrare unică în parohia noastră, prin prezența chiriarhului. Ziua aceasta este una măreață, a mulțumirii și a recunoștinței, iar pentru aceasta mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru darurile și ajutorul primit în cei 12 ani de lucrări, precum și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea și pecetluirea tuturor eforturilor noastre.”

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu