IPS Ioachim prezent la hramul metocului chiriarhal de la Valea Budului

Vineri, 1 octombrie 2021, credincioșii băcăuani au urcat pe colina Meteorei Bacăului pentru a se ruga la Maica Domnului, cu prilejul hramului metocului chiriarhal de la Valea Budului, din comuna Mărgineni, județul Bacău. Sărbătoarea a fost unică, dată fiind prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a săvârșit Sfânta Liturghie alături de părintele Pimen Costea, vicar eparhial, de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche și de un sobor de preoți și diaconi.

 

În cuvântul său, Arhipăstorul a vorbit credincioșilor despre harul pe care Maica Domnului îl dăruiește creștinilor care năzuiesc spre ea, acest har devenind harismă, adică roadă a Duhului Sfânt.

Iubiții mei, să vă mențineți sub puternicul Acoperământ al Maicii Domnului! Să primiți de la Dumnezeu picătura de har din Sfânta Liturghie, ce vine și coboară din Cerul nevăzut, atâta vreme cât ne deschidem sufletele. Persoana și harul dau harisma, adică roadele Duhului Sfânt. Acestea sunt faptele bune pe care le facem și pe care Dumnezeu le socotește ca dreptate sau ca arvună în perspectiva mântuirii. Acest Acoperământ al Macii Domnului există, iar poporul se închină la el, fiind una dintre cele mai importante relicve. Păstrăm de la Preacurata Fecioară bunătatea ei, felul de a se ruga și doar prin Ea, ca reprezentantă a Cerului, comunicăm cu Dumnezeu. A aduce laudă Maicii Domnului înseamnă a fi, a te simți Fiul Maicii Domnului. După ce Hristos a ieșit la propovăduire, ea se retrage în taina inimii ei. Noi cinstim pe Maica Domnului ca fiind icoana Bisericii și ocrotitoarea umanității, pentru că ea a fost reprezentanta umanității în dialogul cu Cerul.

La finalul slujbei, părintele protoiereu a detaliat câteva aspecte din programul eparhial „Hristos – lauda bătrâneților mele” pe care l-au implementat 30 de parohii ale Protoieriei Bacău. Proiectul se adresează enoriașilor, dar și preoților care desfășoară activități cu vârstnicii în cadrul centrelor de socializare din incintele caselor praznicale parohiale, și desfășoară activități menite să întărească viața comunității, sprijinind această categorie de persoane care sunt implicate social și formate prin catehizare parohială.

Cu acest prilej, Chiriarhul a oferit nouă premii preoților care au desfășurat astfel de activități timp de un an de zile, încununând, prin această recunoaștere, eforturile, râvna și osteneala de care au dat dovadă prin slujirea aproapelui.

IPS Ioachim a vorbit celor prezenți despre importanța bătrânilor în societate și despre respectul pe care cei mai tineri trebuie să îl ofere acestora:

Un bătrân, dincolo de anii lui de experiență de viață, dacă a dus acei ani în numele lui Dumnezeu, înseamnă ca a fost un timp al transfigurării și nu al desfigurării. El a trecut peste necazuri și încercări. Un bătrân, când ajunge la vârsta senectuții, nu este o fatalitate, ci trebuie să fie o împlinire pentru el. Astăzi se vorbește mai puțin despre această importantă lucrare a bătrânilor, deși societatea organizează tot felul de întruniri prin case, prin azile unde li se poartă de grijă, dar aceștia nu mai sunt încadrați, fiind socotiți ca oameni ce nu mai au nici un rol în viața cotidiană. Dacă purtarea lui Dumnezeu este pururea prezentă, aceasta înseamnă să participi la viața însăși, și atunci vei simți că trecerea într-o altă viață nu este decât un Paște. Tu, ca bătrân, nu te apropii de finalul unei vieți, ci de începutul unei noi vieți, de renaștere sau de reînviere. Hristos este axa istoriei! Cinstită este vârsta bătrâneților!

La final, maica stareță Magdalena Budeanu a mulțumit Ierarhului în numele obștii pentru binecuvântare, iar preoților și credincioșilor pentru prezență și implicare.  (pr. Daniel Marari)