Câteva sute de băcăuani și preoți din parohiile din zona de nord a Bacăului au participat astăzi, 31 martie 2019, în Duminica Sfintei Cruci, la procesiunea organizată sub genericul „La umbra Crucii Tale”, derulată în Protoieria Bacău și ajunsă la ediţia a III-a. La eveniment a participat și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a fost întâmpinat de preoții parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” alături de protopopul locului în jurul orei 9.30, unde a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. În cadrul acesteia a avut loc și o hirotonie întru preot. La orele amiezii, Arhipăstorul a binecuvântat pelerinii participanți la procesiune și a purtat Sfânta Cruce adusă de la parohia Lazaret, pe care personal a așezat-o în sfânta Biserică după care a înălțat rugăciuni.
Cu prilejul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), al „Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română”, dar și a cinstirii Sfintei Crucii în Duminica a III-a din Postul Mare, parohiile „Sfinţii Trei Ierahi”, „Lazaret” şi „Sf. Andrei Criteanul”, sprijinite de parohiile din partea de Nord a Bacăului („Înălţarea Domnului”, „Sf. Nicolae”, „Învierea Domnului”, „Şerbăneşti”), sub coordonarea Protoieriei Bacău, au organizat duminica aceasta, de la ora 11.30, procesiunea „La umbra crucii Tale”.
La primele ore ale zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a vizitat parohia băcăuană cu hramul „Sfinților Trei Ierarhi” unde a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, alături de un sobor de preoți în frunte cu preotul Costică Busuioc, protopop de Bacău și în prezența enoriașilor parohiei. În cadrul slujbei a hirotonit pe diaconul Petru Pavăl întru preot, pe seama paraclisului Parohiei Hârja din Protopopiatul Onești. De asemenea, la finalul Liturghiei, Chiriarhul a adresat un cuvânt de învățătură care a fost citit de către părintele arhidiacon Ioan Ciobanu și în care a vorbit celor prezenți despre purtarea, asumarea și venerarea Sfintei Cruci.
Trebuie să fim conștienți că în timpul în care privim sau îmbrățișăm Sfânta Cruce, inima noastră bate în tandem cu cea a lui Hristos, care a fost crucificat pe ea. Nu contează nici dacă e de argint sau de aur, nici câtă lume s-a închinat acelei cruci. Valoarea ei este dată de sângele Mântuitorului, care s-a vărsat cândva pe cruce, pentru noi toți. Venerăm crucea pentru picăturile din sângele lui Hristos care a sfințit-o și pentru cel al martirilor sacrificați pentru credință de-a lungul vremii. De aceea venerăm și îmbrățișăm crucea cu evlavie și părere de rău. Trebuie să devenim conștienți că Hristos poartă alături de noi Crucea, care este în fond Crucea Sa, adaptată forțelor noastre … În vreme ce Îl contemplăm pe Hristos răstignit, pironit pe Cruce, în mod aparent paradoxal, aflăm și trăim în acel moment un sentiment de pace, de încredințare, nădejde și mângâiere. În însăși miezul vieții noastre, în mijlocul suferinței și pătimirilor lui Hristos, El ne face părtași la victoria Sa asupra forțelor răului, la victoria iubirii asupra urii.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Filomelos” din Borzeşti.
Începând cu ora 11.30 de la Parohia „Lazaret”, la Parohia „Sfântul Andrei Criteanul" și spre Parohia „Sfinții Trei Ierarhi”, preoții de la parohiile băcăuane implicate în activitatea aceasta, alături de câteva sute de credincioși au pornit în procesiune cu Sfânta Cruce, însoțiți de tineri ce au interpretat cântări religioase și au purtat steagul eparhiei și pe cel național.
Odată ajunși în fața Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a binecuvântat pelerinii participanți și a purtat Sfânta Cruce, pe care personal a așezat-o în sfânta biserică, după care a înălțat rugăciuni și a rostit un cuvânt de învățătură sutelor de credicioși adunați.
Fiecare ne-am pecetluit astăzi cu semnul identității noastre prin care Hristos Se va recunoaște în noi și noi întru El. Crucea care a fost arma de tortură pe vremea lui Hristos a devenit să strălucească astăzi pe turnurile bisericilor, să ocrotească răspântiile drumurilor, să ocrotească piepturile creștinilor celor care poartă acest semn al Crucii și totodată păzesc casele binecredincioșilor creștini. Vai de cel care nu se va recunoaște prin Sfânta Cruce. Pe Hristos îl cunoaștem prin cruce iar învierea o dobândim dincolo de cruce. Ea este semnul identității noastre, iar la sfârșitul veacurilor se va vedea această Cruce pe norii cerului și spune Sfântul Apostol Pavel că cel care se recunoaște întru aceasta va fi întru mare bucurie iar ceilalți vor plânge amarnic. Acest semn să îl țineți ca pe cel mai scump odor pe care îl aveți în calitate de creștini și să îl cinstiți, pentru faptul că prin acesta ne vom recunoaște întreolaltă ca persoane de comuniune și totodată ne vom recunoaște cu cel care a cinstit-o și a făcut-o altar de jertfă. căci Hristos murind pe cruce, El a murit iubind. Numai iubirea lui ne face ca să ne bucurăm de roadele Crucii.
La final, părintele protopop Costică Busuioc a explicat importanța acestui eveniment care a ajuns la ediția a III-a și care este un model de mărturisire publică a credinței ortodoxe.
De asemenea, părintele Aurel Cîrlan a mulțumit în numele colegilor slujitori, părintele Flavius Balaban și părintele Marian Gliga și a credincioșilor parohiei Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru imensa bucurie de a se afla din nou în parohie și de a crea acea emulație spirituală cu totul aparte care să arate cât de minunată este credința în Hristos și cât de benefică este mărturisirea publică a credinței strămoșești.
(pr. Daniel-Ionel Marari)