Credincioși romașcani, preoți consilieri și inspectori eparhiali, preoți slujitori din Protopopiatului Roman, alături de protopopul lor, și numeroși pelerini au participat sâmbătă, începând cu ora 17.00 la Procesiunea de Florii organizată în curtea Centrului Eparhial de la Roman.
Cu binecuvântarea și participarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, sâmbătă, 20 aprilie a.c., începând cu ora 16.00, la Catedrala arhiepiscopală ce poartă hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din municipiul Roman s-a desfășurat Procesiunea de Florii. Această întâlnire de suflet a creștinilor ortodocși a adunat câteva sute de romașcani, numeroși clerici și mulți tineri.
Evenimentul a debutat cu Slujba Vecerniei unită cu Litia ce a fost urmată de tradiționala procesiune pentru Florii. Preoții, credincioșii și tinerii prezenți au ieșit în procesiune din Catedrala arhiepiscopală, în sunetul clopotelor, înconjurând sfântul lăcaș de cult, apoi așezându-se în partea de miazănoapte a Catedralei, acolo unde a fost amenajată o scenă pentru acest eveniment. De aici, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor și un cuvânt emoționant în care a explicat pe înțelesul tuturor, semnificația sărbătorii de astăzi, a ramurilor de finic și a florilor pe care creștinii le-au primit în dar din partea Înaltpreasfinției Sale.
Iubiți credincioși, iată și noi aici la Centrul eparhial de la Roman facem amintire despre evenimentul care a fost făcut de către Mântuitorul Iisus Hristos înainte de pătimirea Sa cea mântuitoare, pentru faptul că acea pătimire de atunci se recapitulează și se trăiește plenar în fiecare an de către biserica Sa. Astăzi facem pomenire despre acel eveniment crucial pentru întregul Univers. Și noi am devenit ca acei prunci de atunci care cântau întru nevinovăția lor: Osana, fiul lui David, binecuvântat este cel care vine întru numele Domnului! Tot așa, ca și atunci, trebuie să avem aceeași curățenie și inocență, sufletește purtând aceste ramuri sau palmete de finic în mâini. Acestea nu sunt altceva decât simbolul faptelor noastre celor bune pe care încercăm să le prezentăm înaintea Celui care a pătimit pentru umanitate, tocmai pentru ca ea să trăiască veșnic. Să se transfigureze și nu să se desfigureze!
În cuvântul Său, Chiriarhul nu a uitat nici pe clericii sfintelor Altare pe care părintește i-a îndemnat la o viață curată și sfântă, dar și la a fi pildă prin viața lor spirituală.
Iubiții mei și prea cucernici părinți, mai ales că frățiile voastre sunteți cei care conduceți un popor binecuvântat, o parohie pe care, ca și păstorul înaintea oilor, încercați să o diriguiți pe calea cea dreaptă către limanurile mântuirii. Așadar, dacă ați luat aceste palmete înainte, în preziua acestei sărbători, care este Intrarea Domnului în Ierusalim, să vă străduit să fiți în continuare pildă, să fiți lumină, să fiți sarea pământului, ca oamenii văzând faptele voastre cele bune și Adevărul propovăduit de voi înaintea lor, alături de împărtășirea poporului dreptcredincios cu Sfintele Taine și cu învățătura ieșită din Evanghelia Lui, să se poată bucura în credința lor, știind că prin mărturisirea ei vor avea identitate în Iisus Hristos!
La final de eveniment, toți preoții și creștinii au fost miruiți de către Ierarh, care le-a oferit în dar ramuri de finic binecuvântate. (pr. Daniel-Ionel Marari)