IPS Ioachim a oficiat slujba parastasului pentru arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul

În această sâmbătă, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Aceasta a fost urmată de slujba parastasului pentru arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul, la împlinirea a 70 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba religioasă a fost oficiată de Ierarh alături de un sobor de preoți, consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial. Tot acum a fost pomenit Patriarhul Teoctist Arăpașu și Episcopul Lucian Triteanul.

La Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată sâmbătă, 8 februarie 2020, de la ora 09.30 slujba parastasului pentru arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), la împlinirea a 70 de ani de la nașterea sa în ceruri, dar și Teoctist Patriarhul (1915-2007) și Episcopul Lucian Triteanul (1872-1947).

Slujba religioasă a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de soborul preoților consilieri și inspectori de la Centrul eparhial. La eveniment a participat și preotul Daniel Lefter, alături de credincioși din Parohia Ruginoasa, locul natal al vrednicului de pomenire arhiereu Ilarion Mircea Băcăuanul, acolo unde memoria sa este mereu vie.

În cuvântul rostit la finalul slujbei din catedrală, IPS Părinte Ioachim a explicat importanța acitivității misionare a arhiereului romașcan pomenit.

A fost un arhiereu vrednic care a slujit în această eparhie alături de mai mulți ierarhi. A fost recomandat Sfântului Sinod pentru treapta de arhiereu de episcopul Teodosie Atanasiu, slujind Biserica în perioada dificilă a celor două războaie mondiale. Nu trebuie să uităm nici faptul că, pe lângă activitatea sa deosebită din viața Bisericii, arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul a fost desemnat să se ocupe și de ridicarea Mausoleului de la Mărășești, întru pomenirea eroilor români căzuți în primul război mondial.

După parastas, soborul preoților, credincioșii prezenți s-au deplasat în procesiune, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, la mormântul ierarhului Ilarion situat în curtea Centrului eparhial,  lângă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului și Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii. Aici a fost săvârșită o slujbă de pomenire, apoi Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a omagiat personalitatea arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul.

Astăzi, în Catedrala arhiepiscopală din Roman am înălțat rugăciuni de pomenire pentru un episcop milostiv și bun, Ilarion Mircea Băcăuanul. El s-a  născut în părțile Romanului, respectiv în comuna Ruginoasa, într-o familie preoțească unde a primit o educație cu totul aleasă și a urmat lui Hristos asumându-și crucea suferinței până la sfârșitul vieții sale când  a fost chemat la cele veșnice și a fost înmormântat în eparhia  pe care a slujit-o cu multă demnitate și râvnă. De numele lui se leagă și hirotonia întru ieromonah a părintelui patriarh Teoctist, fiind desemnat la aceasta de către patriarhul Nicodim, pe atunci mitropolit al Moldovei. Anul acesta se împlinesc 101 de ani de la nașterea acestui patriarh nepereche (Teoctist Arăpașu) între cei șase patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a împărtășit celor prezenți și gânduri referitoare la tradiția comemorării anuale a arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul, la Catedrala din Roman. La final, prinoasele folosite la slujba parastasului au fost oferite credincioșilor prezenți. Ierarhul binecuvântând pe fiecare credincios la ieșirea din catedrală. (pr. Daniel-Ionel Marari)