În Duminica Floriilor, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Înatpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Alături de Ierarh au slujit preoți consilieri și slujitori ai catedralei romașcane.
Într-o atmosferă caldă, când primăvara îți face simțită prezența prin coloritul florilor și mirosul de parfum al naturii reînointe, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost oficiată o nouă Sfântă Liturghie. Slujba a adunat mulțime de creștini și preoți, alături de Părintele Arhiepiscop Ioachim, care a dorit ca anul acesta să slujească de sărbătoarea Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos în cetatea mușatină.
În cadrul Liturghiei a fost hirotonit teologul Forin Dănilă, întru diacon, pe seama Parohiei Conți, din Protopopiatul Onești.
În cuvântul său, Ierarhul a vorbit creștinilor despre importanța postirii adevărate, despre întâlnirea cu Dumnezeu și despre suferința mântuiroare care duce la transfigurare.
Călătoria Postului Mare are ca destinaţie întâlnirea cu Hristos înviat, iar în această perioadă, fiecare sfârşit al săptămânii este un timp anticipativ al bucuriei împărtăşirii din Lumina nemuririi. De aceea, sâmbetele Postului Mare sunt considerate zile de sărbătoare. De altfel, toate sâmbetele anului liturgic îşi găsesc înţelesurile în sâmbăta învierii lui Lazăr, ca împlinire a promisiunii lui Hristos şi preambul al învierii tuturor oamenilor întru El şi în sâmbăta Paştilor, când moartea este înţeleasă ca trecere spre viaţa nouă în Hristos....Hristos ştie că după suferinţă vine transfigurarea, căci cel ce răbdă până la sfârşit acela se va mântui, adică va vedea Învierea lui Hristos şi se va face părtaş al acestei Învieri.
Chiriarhul a vorbit și despre semnificația Intrării în Ierusalim a Domnului Hristos, dar și despre Legea Iubirii.
Nici apostolii nu au înțeles că Intrarea în Ierusalim nu era decât un semn. Fără îndoială, discipolii care Îl înconjurau s-au gândit că Iisus era deja învingător. Imaginea lui Mesia pe care o aveau ei, îi făcea să creadă că, în mod sigur, Iisus va merge și va lua puterea și îi va da afară pe romani, apoi El va șterge definitiv puterea fariseilor și a celorlalți membri ai clerului oficial, ca în sfârșit să impună noua Lege. Așadar, în această zi, după simplista logică umană, ucenicii entuziaști vor fi tras, poate, concluzia că se aflau în tabăra care trebuie și că au făcut bine că L-au urmat pe Iisus renunțând la tot. Dar nu este încă vorba despre un semn, căci Iisus a spus „Împărăția mea nu este din lumea aceasta”. El știa că sistemul regatelor terestre nu are capacitatea de a restabili Împărăția lui Dumnezeu. Triumful omenesc al Floriilor avea doar valoare de simbol; acesta anunța adevărata Sa victorie, cea a dragostei de pe Sfânta Cruce, căci aceasta este adevărata dragoste!
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala „Paraschevi" a Catedralei arhiepiscopale. La final, toți credincioșii au primit ramurile de salcie ce au fost binecuvântate de către Părintele Arhiepiscop Ioachim pe care le-au dus la casele lor cu multă credință și pioșenie sfântă. (pr. Daniel-Ionel Marari)