Vineri, 17 iunie 2022, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Valea Budului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a avut loc o ședință de lucru formată din cei 20 de preoți absolvenți ai Cursului de Consilier în domeniul adicțiilor coordonați de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche și alături de reprezentanții Agenției Naționale Antidrog din Bacău, domnul Radu Năforniță, comisar șef de poliție și doamna Marta Butnaru, inspector de specialitate și doctor în Sociologie și prevenirea consumului de droguri. În cadrul acestui moment solemn, ierarhul a oferit slujitorilor certificatele de atestare profesională, dobândite prin promovarea examenului susținut în luna aprilie a acestui an.
Workshopul derulat în biserica de pe Meteora Bacăului a avut ca scop punerea bazelor unei strategii intitulate generic „Darul libertății” prin care preoții recent certificați de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Educației Naționale să se poată forma în continuare într-o manieră intensivă timp de trei luni de zile, începând de pe data de 12 Septembrie 2022, pe două căi principale ale acestui domeniu, prevenție și intervenție. Pe parcursul acestui răstimp, în fiecare zi de luni a săptămânii, în intervalul orar 09:00 -12:00, preoții consilieri în adicții vor efectua stagii de formare intensivă. Acestea vor avea în vedere cunoașterea efectelor negative ale substanțelor psihotrope, inițierea unei campanii de prevenire și dobândirea de abilități în domeniul consilierii individuale ale consumatorilor. Activitatea va debuta luni, 12 septembrie și se va încheia la începutul lunii decembrie, prin susținerea une testări și totodată conferirea unui certificat de formare din partea Agenției Naționale Antidrog.
Cu prilejul acestei întâlniri, domnul Năforniță și doamna Butnaru au prezentat preoților calendarul activităților și modul în care această formare îi va ajuta pe clerici să devină profesioniști prin cunoașterea manierei de intervenție atunci când un enoriaș se va afla într-un astfel de impas. Acest protocol încheiat între cele două instituții băcăuane este o colaborare nouă la nivel național, dorindu-se ca după perioada de formare, sfera de activitate a preotului să se axeze nu numai pe consumul de droguri, ci și pe cel de alcool și alte substanțe psihoactive, precum și pe combaterea dependenței de dispozitive tehnologice.
De asemenea, pentru a se stabili sintalitatea grupului de absolvenți, acestora le-a fost oferit spre completare un chestionar format din 15 întrebări care au evidențiat perspectiva preotului cu privire la consumul de droguri, la modalitatea de prevenire, precum și la mijloacele de intervenție atunci când este nevoie. Mai mult decât atât, grație acestei noi colaborări, din luna februarie a anului viitor Agenția Națională Antidrog, prin specialiștii de la Bacău vor ajuta și susține preoții în implementarea și dezvoltarea unor programe în parohiile păstorite, prin intermediul centrelor de susținere a potențialilor beneficiari și a familiilor acestora. Totodată, această formare vine și în contextul în care preoții nou certificați în domeniul adicțiilor derulează deja activități cu tinerii din parohie în cadrul Centrelor de Catehizare pentru Copii.
În cuvântul său adresat celor prezenți, ierarhul a subliniat faptul că este o reală nevoie ca preotul să nu fie doar slujitor, ci și un ajutor de nădejde pentru cazurile care fac obiectul domeniului dependențelor. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța lucrării în scopul acestei cauze în sânul bisericii prin faptul că în comunitatea eclesială Duhul Sfânt este Lumină, Putere, Har și Acoperământ, dar în același timp acesta consumă energie prin lucrarea Sa, drept pentru care preotul este dator să fie izvor nesecat de lumină și îndreptare pentru cei care se apropie de scaunul spovedaniei, punând în mâna lui Dumnezeu neputința lor.
La terminarea activităților propuse pentru ordinea de zi a întâlnirii de pe Valea Trebeșului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a reiterat aprecierea Sa față de implicarea preoților din Protoieria Bacău în derularea unor astfel de programe care vin în cercetarea Tainei fratelui, precum și gratitudinea Înaltpreasfinției Sale pentru disponibilitatea Agenției Naționale Antidrog de a forma în continuare preoții consilieri. În acest sens, ierarhul a oferit domnului Radu și doamnei Marta câte o icoană cu Sfinții Isihaști comemorați de către Patriarhia Română în anul 2022 și câte o carte de rugăciuni alcătuite de către Înaltpreasfinția Sa spre folosul credincioșilor arhipăstoriți, apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Finalul întâlnirii a avut loc la trapeza mănăstirii băcăuane acolo unde s-au aprofundat detaliile noii strategii și s-au evidențiat concluziile zilei, planificându-se în linii mari debutul perfecționării din toamna acestui an. Programul de formare profesională „Consilier în domeniul adicțiilor”, cod COR 263502, este autorizat de Autoritatea Națională de Calificări (ANC). Certificatul de absolvire obținut este recunoscut la nivel naţional şi este autorizat de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu