Curs de consilier în domeniul adicțiilor derulat pentru 20 de preoți din Protoieria Bacău

În perioada 30 martie – 1 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Protoieria Bacău a avut loc Cursul de consilier în domeniul adicțiilor, pentru 20 de preoți, alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, derulat prin intermediul Federației Filantropia a Patriarhiei Române, având ca formatori doi specialiști în domeniu, doamna Nicoleta Veronica Bobe și doamna Adela Ioana Bontoș. Modulul de teorie din cadrul programului de formare profesională, specializarea „Consilier în domeniul adicțiilor”, s-a desfășurat la sediul Centrului Socio-Cultural „Sfânta Muceniță Filofteia” din cadrul Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bacău.

Scopul acestui curs a fost acela de a înțelege fenomenul adicțiilor dintr-o perspectivă profesionistă și totodată de a căpăta expertiza necesară în vederea unei consilieri calitative a preotului în comunitatea pe care o păstorește. Programul de formare profesională „Consilier în domeniul adicțiilor”, cod COR 263502, este autorizat de Autoritatea Națională de Calificări (ANC) şi se va finaliza cu examenul de absolvire din data de 15 aprilie 2022 care va avea loc la sediul Protoieriei Bacău. Certificatul de absolvire obținut este recunoscut la nivel naţional şi este autorizat de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale şi Ministerul Educației Naționale.

Ziua I

În prima zi de curs, după ce s-au prezentat cei doi traineri a urmat o sesiune de cunoaștere a participanților. Apoi, preoții au putut vedea statisticile la nivel național pentru consumul de stupefiante, pentru ca mai apoi, după pauza de prânz, să poată fi întocmită o activitate de lucru în echipă, în vederea elaborării unei planșe care sugera cauzele, dar și efectele imediate și îndelungate care decurg din consumul de droguri, alcool, tutun, etnobotanice etc. După aceasta, doamna Nicoleta Bobe a prezentat semnele și simptomele în consumul de droguri, precum și clasificarea acestora pentru o înțelegere amplă a acestui fenomen, urmând ca mai apoi să fie prezentat modelul schimbării umane și etapele acesteia. Ziua s-a încheiat cu un alt atelier de lucru care a avut ca temă managementul situației de risc în ideea inaugurării unui centru de consiliere, urmat de prezentarea măsurilor de prim ajutor în cazul unei supradoze.

Ziua II

A doua zi a început cu prezentarea statisticilor dependențelor de jocuri de noroc și internet la adolescenți după care s-a vorbit despre tendințele și caracteristicile consumului de alcool în rândul adolescenților și tinerilor. S-a trecut apoi la o clasificare a dependențelor digitale și la semnele și simptomele acestora. A urmat apoi prezentarea efectelor folosirii excesive a tehnologiei digitale și au fost prezentate stadiile dependenței. Activitatea practică de grup a zilei a fost găsirea de parteneri, activități și resurse pentru posibila înființare a unui centru de consiliere, dar și găsirea de factori de risc și protecție în adicții pentru individ și societate. Ziua s-a încheiat prin prezentarea unor programe de prevenire a dependenței de droguri, jocuri de noroc și aparate digitale. 

Ziua III

Ultima zi de formare a cuprins prezentarea Sistemului Național de Asistență a consumatorilor de droguri (nivelele acesteia, ce cuprinde și ce asigură). Apoi a fost prezentată tematica și bibliografia pentru examenul care va constitui partea practică a programului de formare profesională. Au fost descrise programele integrate de asistență în adicții, precum și specificul lor în funcție de adicție, au fost prezentate programe terapeutice, precum și cei 12 pași terapeutici necesari demersului de recuperare din cadrul unui centru de tip Alcoolicii Anonimi. Finalul zilei și totodată al sesiunii de formare a însemnat activitatea practică de întocmire a dosarului unui pacient.

Beneficiul pe care îl aduce participarea preoților la aceste zile de formare este că ulterior aceștia vor putea aborda problematicile adicțiilor de alcool, droguri, tutun, jocuri de noroc, ori aparate digitale, cu profesionalism și cu posibilitatea de a forma în cadrul parohiei un centru care să răspundă nevoii de a diminua și mai apoi stopa aceste fenomene care sunt tot mai prezente în antiteză cu soluțiile pe care societatea le oferă spre a contracara anvergura adicțiilor. Așadar, se doreşte o extindere a reţelei de intervenţie în sensul realizării pe de o parte a unor programe de prevenire a consumului şi a unor astfel de comportamente adictive, iar pe de altă parte realizarea unor programe de intervenţie punctuale în cadrul consumatorilor şi al familiilor consumatorilor sau dependenţilor de tehnologie digitală.

(Pr. Răzvan-Dimitrie Radu)