Întâlnirea trimestrială a ONG-urilor eparhiale și a furnizorilor de servicii sociale din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, la sediul Protoieriei Moinești

În data de 13 februarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Departamentul ONG al Sectorului Social-Filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-a reunit pentru o întâlnire organizatorică și lucrativă, la sediul Protopopiatului Moinești. Subiectele discutate au acoperit o gamă variată de teme, reflectând angajamentul acestui departament față de comunitate și domeniile de activitate în care fiecare membru își desfășoară activitatea.

Întâlnirea a fost coordonată de către de pr. Ilarion Mâță, consilier al Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și a debutat prin cuvântul de bun venit al pr. Protopop Costel Mareş, urmând ca apoi să fie discutate:

Calendarul Eparhial pentru Anul Omagial și Comemorativ 2024

Una dintre primele teme abordate a fost prezentarea calendarului eparhial al activităților pentru Anul Omagial și Comemorativ  2024. Pr. consilier Ilarion Mâță, a detaliat agenda activităților sociale-filantopice și de misiune planificate în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În cadrul prezentării au fost expuse detalii relevante pentru succesul activităților desfășurate pe parcursul perioadei anterioare întâlnirii:

De asemenea, agenda a continuat prin prezentarea activităților care se doresc a fi desfășurate în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului până la finalul anului calendaristic, urmărind ca beneficiari în mod special persoanele ce intră în categoria anului omagial.

Sesiune de informare pentru evenimentele din luna martie (Luna pentru Viață)

O altă temă de actualitate abordată în cadrul ședinței a fost pregătirea pentru evenimentele ce vor avea loc în luna martie, denumită "Luna pentru Viață". Alexandra Nadane, director al centrelor ROUA și președintele Asociației România Pentru Viață, a prezentat informații relevante despre problematica avortului și a detaliat pașii necesari pentru organizarea Marșului pentru Viață. În continuare, Teodora-Diana Paul, președinte al asociației Studenți pentru Viață - București, a prezentat diverse activități care pot fi organizate în această lună specială.

În urma acestei ședințe, se conturează un tablou al colaborării strânse dintre organizațiile sociale-filantropice, cele de tineret și cele de cultură, punând în lumină angajamentul comun pentru sprijinirea comunității și promovarea valorilor sociale. Aceste inițiative arată că, prin dialog și colaborare, se pot construi strategii puternice pentru a face față provocărilor sociale și pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.

Construirea Strategiei Federației Arbore pentru fiecare departament

Caracterul lucrativ al întâlnirii a fost realizat prin elaborarea strategiei departamentelor Federației ARBORE pentru anul 2024, prin Departamentul Cultural și Media, Departamentul de proiecte și finanțări nerambursabile, Departamentul tineret și voluntariat, Departamentul  de asistență și servicii sociale și  Departamentul medical și sănătate comunitară.

Întâlnirea din această zi este prima de acest gen până la acest moment al anului calendaristic, dar nu și ultima, data următoarei întâlniri fiind în luna mai la Onești, aflându-se pe agenda bunei organizări a activității ONG-urilor ce funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

                                                                                               ***

Federația Arbore a fost înființată pe 23 noiembrie 2023 prin decizia tribunalului Piatra Neamț. Viziunea, misiunea, scopul și obiectivele Federației sunt în concordanța cu strategia și legiuirile Bisericii Ortodoxe Române în domeniul social, medical, cultural, educațional ,  de tineret și de mediu, precum și cu legislația de stat în vigoare.
Viziunea Federației este: „O comunitate mereu vie în care Biserică este întotdeauna alături de oameni și nevoile lor”.
Misiunea Federației este să sprijine Biserica Ortodoxă Română în lucrarea ei social –filantropică, medicală, culturală, educațională, catehetică și de mediu, săvârșită pentru oameni și comunitățile lor, în spiritul învățăturii creștine.
Federația are ca scop creșterea impactului și eficienței acțiunilor sociale, medicale, culturale, educaționale, de tineret și de mediu ale organizațiilor membre sau partenere și a structurilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, prin integrarea lor într-un răspuns unitar, coordonat, coerent și eficient la provocările sociale actuale.

(Negru Gheorghe)