În Sala Conventus a Palatului Patriarhiei s-a desfăşurat joi, 26 mai 2016, şedinţa de constituire a Asociaţiei juriştilor ortodocşi. În cadrul şedinţei a fost redactat statutul asociaţiei şi a fost ales preşedintele.
La finalul evenimentului membrii asociaţiei au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care le-a vorbit despre scopul asociaţiei, dar şi despre legătura dintre dreptatea divină şi justiţia umană.
„Asociaţia juriştilor ortodocşi are ca scop apărarea şi promovarea valorilor credinţei creştine, spirituale şi sociale. S-a spus totdeauna că dreptatea este unul din atributele divine cele mai importante şi că justiţia umană, pe cât e posibil în lumea aceasta, este un reflex al dreptăţii divine şi desigur se mai ştie că în Dumnezeu dreptatea şi milostivirea sunt nedespărţite. Şi ca atare pe această bază există şi fenomenul graţierii care prin însuşi cuvântul respectiv arată că milostivirea devine mai presus de justiţie, dar că această graţiere nu trebuie totuşi să înlocuiască justiţia”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României a mai arătat că libertatea nu poate fi despărţită de responsabilitate. Tototdată, Preafericirea Sa i-a felicitat pe membrii Asociaţiei juriştilor ortodocşi.
„Noi avem text în Sfânta Scriptură în care ne arată că atunci când săvârşim lucrurile bineplăcute lui Dumnezeu trebuie să le facem şi cu responsabilitate şi cu bucurie. «Slujiţi Domnului cu frică şi vă bucuraţi de El cu cutremur». Nu e uşor de înţeles astăzi, dar asta este calea de urmat. Să slujim cu frică şi să ne bucurăm cu cutremur în sensul că totdeauna libertatea este conjugată cu responsabilitatea. Aici e foarte important pentru noi să învăţăm că nu pot fi despărţite libertatea şi responsabilitatea. S-a accentuat foarte mult pe libertate şi s-a uitat adesea de responsabilitate. Din acest motiv avem mare nevoie de consultare, consfătuire şi conlucrare încât noi vă felicităm, vă mulţumim şi înţelegem că misiunea dumneavoastră este o misiune sfântă, necesară atât pentru Biserică cât şi pentru societate într-un context în care este foarte important să organizăm viaţa ca dar al lui Dumnezeu care însă trebuie cultivat cu responsabilitate şi creativitate. Laicatul ortodox are o mulţime de daruri şi s-a văzut aceasta în toate asociaţiile pe care Biserica le-a binecuvântat prin Sfântul Sinod sau prin ierarhi, membri ai Sfântului Sinod”.
Asociaţia are ca scop contribuirea la susţinerea instituţiei Bisericii şi a activităţilor ei, a comunităţilor creştin-ortodoxe, a familiei şi a valorilor moralei tradiţionale propăvăduite de Biserică, la păstrarea ordinii civice şi de drept în spiritul legilor şi al învăţăturii creştine, precum şi la apărarea în societate şi în sistemul instituţional a imaginii şi intereselor legitime ale Bisericii Ortodoxe Române. (sursa: basilica.ro)